Les electrocucions són la principal causa de mort d'espècies d'aus protegides

La Generalitat es reunirà amb Endesa els pròxims dies per demanar mesures que evitin que els ocells morin electrocutats en tenir contacte amb les torres elèctriques, una reclamació que Natura Sterna porta fent durant molts anys.

El Grup Natura Sterna fa seguiment des de fa més de vint anys dels exemplars de duc de la comarca del Baix Empordà. Un seguiment i estudi molt acurat que constata que la principal causa de mortalitat d'aquesta espècie és per electrocució amb torres de llum. A escala catalana i peninsular, passa el mateix. Les electrocucions d'aus són la principal causa de mort d'espècies protegides, i algunes d'elles fins i tot amenaçades.

Ara mateix estan tancant la campanya de seguiment d'aquest 2024, i asseguren que és una de les pitjors dels últims vint anys. De cap a 30 territoris, només 11 han pogut nidificar amb normalitat, amb una mitjana de polls molt baixa d'1,8 -quan hauria de ser d'entre 2,5 i 2,7-.

Més enllà de les electrocucions, altres causes de mortalitat d'aquestes aus també són els impactes contra vehicles i vidrieres. Pel que fa a la manca de nidificació i reproducció, el principal motiu recau el que si hi ha una alta mortalitat, hi ha menys exemplars que puguin reproduir-se, però a això també si sumen altres possibles factors, com les infeccions alimentàries i la presència de persones en els llocs on nidifiquen.

De fet, a l'inici d'aquest any 2024 els Agents Rurals van interposar més d'una desena de sancions per incompliment de la prohibició d'accés al segon tram de la Via Ferrada de Sant Feliu de Guíxols. Un tram que precisament estava tancat temporalment per protegir la criança del corb marí emplomallat, que és una espècie protegida que enguany hi havia fet dos nius amb dos polls a cada niu.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient