Torroella, Ullà i Gualta reduiran els riscos d'inundacions a la zona del Baix Ter

Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta minimitzaran els riscos d'inundacions a la zona del Baix Ter a través de la creació de basses de laminació. Aquest matí s'ha presentat el projecte "HidroNet Baix Ter" amb les institucions i entitats implicades.

Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta minimitzaran els riscos d'inundacions a la zona del Baix Ter a través de la creació i recuperació de basses de laminació en terrenys que havien sigut inundables. Es tracta del projecte HidroNet Baix Ter i s'estendrà a unes 40 hectàrees.

Aquesta solució basada en la natura evitaria o frenaria inundacions de poca intensitat a espais agrícoles, zones urbanes o carreteres. Permetria, per tant, emmagatzemar i frenar les aigües que no poden absorbir els sistemes de drenatge existents. En un futur no descarten la instal·lació de sistemes que funcionin de manera automàtica per regular els espais.

En aquesta zona de la plana del Ter, els problemes d'inundacions són habituals, sobretot quan hi ha llevantades. A més, es calcula que s'han reduït un 60% les superfícies inundables respecte als anys 70-80.

Pel que fa als terrenys per a fer l'estudi són tant públics com privats, en aquest últim cas, s'estan reunint amb els propietaris per arribar a un acord.

A més a més, aquest model transformador del sistema fluvial permetrà incrementar la biodiversitat i millorar l'estat ecològic dels sistemes aquàtics.

El projecte que té una durada de tres anys ja ha començat i de moment hi intervenen només aquests tres municipis del Baix Empordà, ja que la convocatòria demanava que fossin poblacions limítrofes. Tot i això, una de les primeres accions que faran és un pla del control de la inundabilitat del conjunt de tot el Baix Ter. El cost és de gairebé 3 MEUR i està cofinançat amb fons europeus Next Generation. Els socis principals de la iniciativa són els ajuntaments dels municipis implicats i entats com el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter i la Diputació.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient