Intervé: Joan Bonany, director IRTA Mas Badia
En 30 anys de registres agrícoles a l'IRTA Mas Badia mai havia arribat una onada de calor tant aviat, tant intensa i tant seguida com la viscuda aquest inici d'estiu. Els productors i productores de Poma de Girona estan obligats a treballar per adaptar-se al canvi climàtic si volen sobreviure ja que l'escalfament global amb dades a la mà és un fet.
Aquest estiu hi ha hagut la temperatura de l'aigua més càlida en quasi mig segle, l'aigua del mar més alta des de que hi ha registres i també l'encadenament de nits tropicals més alta. Si la mitjana de 30 anys és d'1 o 2 nits fa tres anys que n'hi ha 5 o 6 de mitjana.
Investigació i aprofitament de recursos
Amb aquestes preocupants dades a la mà el sector agrícola està prenent mesures per mantenir l'activitat. Aquestes van en dues línies. Per una banda l'aprofitament de l'aigua i els recursos existents i per l'altra la investigació genètica per trobar varietats més resistents a la calor.
Des de fa uns anys s'estan impulsant elements com el gota a gota, el mallat de les parcel·les i la sel·lecció d'aquestes per criteris de conveniència climàtica.
Pel que fa a la investigació genètica s'estan escollint varietats més resistents a la calor i la manca d'aigua.
A l'hora de combatre el canvi climàtic des de l'IRTA Mas Badia també recomanen utilitzar l'adob orgànic i no químic, un dels màxims responsables de la petjada ecològica de la indústria primària
Comentaris (0)