Ramon Alturo, director del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i Baix Ter, declara que esperen que vinguin pluges consistents que trenquin la dinàmica de l'efecte acumulatiu de la sequera. De manera que es regeneri l'hàbitat de les espècies per lluitar contra l'extinció d'aquestes a la zona. Altrament afirma que, si la sequera continua, l'efecte acumulatiu d'aquesta canviarà l'aspecte del paisatge en qüestió de deu o vint anys.
El parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter està vivint una de les pitjors temporades de sequera mai registrades. Els mesuradors d'aigua dels rierols indiquen valors molt mínims i els censos de les espècies arriben a registrar un descens del 50% en alguns casos.
La sequera no només afecta les espècies de mar. També afecten les de terra. El director del parc ens explica que això passa perquè part de les espècies de terra s'alimenten d'allò que baixa pels rius. I si no hi ha aigua, no baixa res.
"De continuar així podrien extingir-se del tot algunes espècies"
Tot plegat comporta al trencament de l'evolució natural de les espècies del Parc. El que podria suposar la desaparició d'algunes espècies. En el cas del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, hi ha espècies en perill d'extinció.
Ara el parc es veu força buit, això és perquè, amb les condicions que comporta la sequera, les espècies no hivernen aquí. Tot i ser la tercera zona d'hivernada de Catalunya.
"El paisatge, canviarà. D'aquí a deu o vint anys serà bastant diferent del que tenim ara"
Sobre les espècies, el director afegeix que la sequera de les llacunes és greu i que, el cens d'espècies com el fartet - l'espècie protegida més amenaçada del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter -, es troba a la meitat i en davallada.
Preguntat pel futur, Alturo diu que la situació de sequera que es viu ara, ja és producte d'un efecte acumulatiu de fa anys. I que, tot i que s'esperen pluges a curt termini, després tornarà l'estiu amb les altes temperatures.
Des de la direcció del parc esperen que vinguin pluges consistents que trenquin la dinàmica de l'efecte acumulatiu de la sequera i així es regeneri l'hàbitat de les espècies per lluitar contra l'extinció d'aquestes a la zona.
Comentaris (0)