Centres d'immersió de les Medes reben un guardó pel seu compromís amb la sostenibilitat

Centres d'immersió de les Medes reben un guardó pel seu compromís amb la sostenibilitat
Torroella de Montgrí

Data: 13/01/2020

El Salon International de la Plongée Sous-Marine tanca avui la seva 22a edició després d’un cap de setmana marcat pel reconeixement als centres d’immersió de l’Estartit que treballen a les Illes Medes. Durant el certamen -un dels més importants d’Europa en l’àmbit de la immersió- l’associació Longitude 181 ha fet entrega d’un guardó que premia les actuacions eco-responsables i la tasca realitzada en el camp de la immersió sostenible.

El president de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava, Genís Dalmau i altres representants dels centres van ser els encarregats de recollir el guardó.  

Programa innovador

Entre les accions per potenciar la sostenibilitat, especialment s’ha valorat el conveni establert amb el Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la Facultat de Biociències de la UAB -abasta tres àmbits de recerca- i els projectes de divulgació i de participació ciutadana que executen conjuntament amb l’entitat de conservació ambiental «Bufalvent. Estudi de la Mediterrània».

Els projectes de recerca són: ‘Estudi de fauna ictiològica d’hàbitats submarins rocosos’, ‘Estudi sobre la fauna d’invertebrats no artròpodes’ i ‘Estudi sobre freqüentació dels espais naturals’. Pel que fa al projecte de ciència ciutadana, cal dir que és un projecte amb el qual es vol estudiar la localització de bioindicadors i que compta amb la participació dels submarinistes que bussegen amb els centres d’immersió. A més, també es desenvolupa un programa de divulgació de bones pràctiques ambientals.

Un total de cinc accions que tenen com a objectiu millorar el coneixement, divulgar les bones pràctiques ambientals i fer partícips als submarinistes de l’estudi i la conservació de l’entorn marí. Els projectes esmentats són dirigits per Xavier Munill, Ana Morton, Anna Soler i Ona Font de la UAB i del Bufalvent i s’executen gràcies a l’activa participació dels centres Aquàtica Illes Medes, Calypso Estartit, Costa Brava Divers, Diving Center La Sirena, El Rei del Mar, Hotel & Diving Les Illes, International Diving Center, Medaqua, Medas Poseidon, Oceansub-Estartit, Quim’s Diving Center, Star Derivada, Unisub Estartit i Xaloc Diving Center.

La col·laboració de tots aquests centres, d’entitats de recerca i entitats de conservació és un fet que cal remarcar com a camí a seguir per conservar l’entorn i divulgar valors ambientals correctes.

Longitude 181

El premi que enguany s’ha entregat als centres d’immersió de l’Estartit és una iniciativa impulsada anualment per Longitude 181. Fundada el 2002 amb l’objectiu de vetllar per una pràctica correcta i sostenible de la immersió, aquesta associació francesa va crear una carta de bones pràctiques que va ser adoptada pels principals actors del sector (centres d’immersió, organitzacions de formació i capbussadors a títol personal) i que es pot llegir en 25 idiomes. Actualment, Longitude 181 encapçala diverses iniciatives de divulgació i protecció del medi marí, i compta amb una xarxa de centres d’immersió adherits procedents de 24 països dels cinc continents.

Costa Brava Sub a París

L’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava Sub ha participat en el Salon de la Plongée amb un estand totalment renovat, 9 taulells de centres associats i un altre dedicat a la destinació, que en aquest cas també ha comptat amb el suport del personal del Patronat de Turisme.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient