Les nacres localitzades aquest octubre a Portlligat i les Illes Medes formen part d'una espècie amenaçada, però estan afectades per un paràsit, que ha portat al mol·lusc gegant fins al risc d'extinció al Mediterrani. L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha assegurat que es tracta d'una "troballa agredolça", ja que "redueix l'esperança que la població de la Costa Brava es recuperi a curt termini".
Les set larves de nacra localitzades a la Costa Brava s'han mantingut en aquaris amb condicions controlades, amb la voluntat d'extreure'n mostres. Els primers resultats de les anàlisis, però, no apunten a un futur esperançador. Si bé és cert que confirmen la pervivència de l'amenaçada l'espècie Pinna nobilis, també constaten que les nacres juvenils estan infectades per un paràsit responsable de la seva pràctica extinció.
La troballa demostra que les nacres es reprodueixen, però aquestes no són prou resistents i moren a causa de la infecció. De fet, els investigadors apunten a "l'extrema fragilitat de l'espècie", i ara volen reproduir-la en captivitat per reintroduir-la al medi. Si el problema persisteix, també s'estan plantejant cercar zones lliures del paràsit.
Actualment, dues de les set nacres albergades als aquaris de l'IRTA ja s'han mort. Les altres segueixen en condicions controlades per aconseguir que sobrevisquin i es puguin continuar fent proves.
Comentaris (0)