La UdG estudia l'impacte del sistema de reg VISreg que s'utilitza en un viver de Púbol

La Pera

Data: 27/12/2023

La Universitat de Girona estudia l'impacte d'un sistema de reg innovador. És el VISreg i l'utilitza un viver de Púbol. L'empresa de producció de plantes d'exterior assegura que amb aquesta tècnica estalvia entre un 40% i 50% d'aigua. A més de reduir l'adob i desenvolupar un millor cultiu. La UdG està comprovant aquest rendiment i aquest primer trimestre de l'any ja tindran els primers resultats.

La sequera que viu Catalunya està obligant a replantejar els sistemes de reg dels cultius i plantes per optimitzar el màxim el consum de l'aigua. En general, es rega a manta i una minoria ho fa per aspersió o gota a gota. Ara bé, alguns pagesos, vivers i empresaris han instal·lat sistemes de reg intel·ligents i més innovadors a les serves parcel·les i plantes. És el cas de Vivers Planas que ja fa uns anys que usen el sistema VISreg. El goter que s'utilitza proporciona un cabal controlat d'aigua unit a un tub tèxtil tècnic i distribueix l'aigua uniforme.
 

El sistema VISreg és un sistema innovador i presenta avantatges significatius s'obre el sistema de reg per degoteig que usàvem habitualment. En el sistema de degoteig tenim diferents degoters que van degotant a tota la superfície del contenidor i amb el sistema VISreg tenim un goter que regula la quantitat d'aigua connectada amb la mànega VISreg que és la que distribueix l'aigua" - Joaquim Planas, propietari de Vivers Planas Púbol

Amb aquest sistema, Vivers Planas assegura que estalvia entre un 40% i 50% d'aigua. De fet, en comparació al sistema per degotei,  la reducció d'aigua en un dia és de 6 litres per cada planta en contenidor de 180 litres.

Això ens permet regar amb cabals molts més baixos de regs i una distribució més perfecta de l'aigua, per tant, la conclusió és que podem estalviar entre un 40% i 50% de l'aigua que és molt important en el moment de sequera. Estalviem aigua i a més estalviem adobs i el desenvolupament de la planta és molt millor, ja que en repartir l'aigua la planta creix i es desenvolupa millor"

En aquestes instal·lacions ja hi ha un 60% de la superfície que s'utilitza aquest sistema i la idea és que en un parell d'anys totes les plantes exteriors del viver ja el tinguin instal·lat.

Nosaltres vam començar a instal·lar aquest sistema fa tres anys i ara ja hi ha un 60% de la superfície amb aquest sistema al Viver Planas. La idea és que amb dos anys màxim puguem tenir la superfície de reg amb el nou sistema de reg VISreg".

Per comprovar aquesta efectivitat, l'empresa que distribueix aquest sistema ha arribat en un acord amb la Universitat de Girona per estudiar la tècnica i poder acreditar que es tracta d'un sistema més sostenible. S'espera que al primer trimestre de l'any 2024 es puguin obtenir els primers resultats.

 Nosaltres vam arribar a un acord amb la UdG perquè certifiquin el que nosaltres constatem. Estan fent un estudi perquè ens puguin dir els resultats d'estalvi d'aigua, de fertilitzants, energia o el rendiment uniforme que fa el sistema de VISreg a la planta" -Emili Sabadell, director general de l'empresa VISreg

Ens interessa que la Universitat o un organisme científic acrediti el que nosaltres comercialment estem defensant"

Aquest sistema té una vida útil de més de 10 anys, es pot instal·lar en superfície o enterrat i es pot aplicar no només en el sector dels vivers, sinó també per fruiters al camp, per jardineria o hidroponia.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient