Sant Feliu de Guíxols renova el contracte d'escombraries amb més neteja i reciclatge

Data: 14/02/2020

Intervenen: Carles Motas, Alcalde; Tili Ribera, Regidora responsable del servei d'escombraries; Josep Melcior Muñoz, regidor d'Hisenda

El plec de condicions preveu el xipatge dels contenidors i maquinària nova i elèctrica


Sant Feliu de Guíxols ha presentat el nou contracte d'escombraries que actualitza la gestió de la brossa, fa canvis en la freqüència i organització de la neteja de la via pública, preveu un control més rigorós de l'empresa concessionària i s'encamina cap al xipatge dels contenidors.

L'Alcalde, Carles Motas; el regidor d'Hisenda, Josep Melcior Muñoz i la regidora responsable del servei, Tili Ribera, han comparegut en roda de premsa per explicar els detalls d'una licitació que puja a 25 milions d'euros repartits en cinc anys i que preveu 4 milions d'euros d'inversió en maquinària. La concessió serà per un període de 5 anys improrrogable.
 

Més contenidors i illes emergents


El nou contracte d'escombraries preveu una optimització de la recollida d'escombraries amb l'objectiu d'assolir el 50% de reciclatge que obliga la UE aquest 2020 i preparar-se per arribar al 70% el 2030. Actualment la ciutat recicla per sobre la mitjana catalana però es queda a 4 dècimes de l'objectiu europeu.

A tots els punts on hi ha contenidors hi haurà totes les fraccions a diferència del que passa ara. Al nucli antic s'incorporen àrees emergents, contenidors que es posaran i trauran segons un horari determinat.

La recollida de voluminosos passa a ser diària a demanda trucant per telèfon, enlloc de setmanal. Seguirà essent un servei gratuït. A les urbanitzacions hi haurà contenidors específics per la poda. Pel que fa als comerços s'amplia la cobertura del porta a porta i també el seu horari.

Pel que fa als contenidors, aquests es renovaran, amb un sistema de buidatge lateral i no vertical com fins ara, i a més preveuran el seu xipatge.
Desapareixen les deixalleries mòbils i al seu lloc s'instal·laran sis mini-deixallaries fixes per petits residus com piles.
 

Més neteja urbana i de les platges


La despesa del contracte actual era del 64% en recollida d'escombraries i 36% en neteja. Ara, aquest darrer percentatge passarà al 44%.

Canvia el model de neteja urbana que passa de carrers a zones, d'aquesta manera s'obligarà a l'empresa a no seguir una ruta concreta sinó a tenir tot el barri net. Aquesta era una queixa veïnal que havia rebut sovint el consistori.

S'incrementa el nombre de peons per  arribar a tots els barris de la ciutat i també la neteja manual dels carrers.

Pel que fa a les platges aquestes es netejaran també a l'hivern, ara no es feia. En temporada alta serà cada dia i en temporada mitjana un o dos cops per setmana.

Per l'autogestió de la neteja s'instal·laran 76 noves papereres en aquest espai.
 

Maquinària nova i elèctrica


Un dels puntals del nou contracte és que s'actualitza la maquinària, obsoleta; i es mediambientalitza. La licitació preveu una inversió de 4 milions d'euros en maquinària nova, que serà menys sorollosa i elèctrica.

Tota la maquinària de neteja serà nova. De fet ja s'han comprat 3 noves escombradores d'aspiració, se'n comprarà una d'arrossegament i s'adquirirà una furgoneta d'aigua a pressió per la neteja dels grafits o els xiclets.

Pel que fa als nous contenidors aquests preveuran el seu xipatge. La intenció del govern és que un cop s'hagin implantat les cinc fraccions a tota la ciutat i s'hagi analitzat el seu impacte, es puguin tancar progressivament els contenidors de rebuig. Cada usuari tindrà una targeta que haurà de fer servir per obrir el contenidor. Amb les dades d'aquests contenidors xipats l'ajuntament podrà regular la taxa d'escombraries per barris. Si un barri utilitza molt el contenidor gris, serà penalitzat en el rebut i viceversa.


Un contracte curt i amb preus unitaris


La licitació té tres potes. Per una banda la corresponsabilitat. L'Ajuntament farà campanyes de civisme i vol llançar el missatge que les escombraries són responsabilitat de cada un dels veïns i veïnes

Per altra banda l'actualització. Aquest contracte, a diferència del vigent, és per cinc anys improrrogables. D'aquesta manera serà més fàcil estar al dia de les tendències en gestió de residus.

Finalment el control. L'ajuntament establirà controls per tal que els objectius del plec de condicions es compleixin i sancionar en cas contrari.


Cinc milions d'euros cada any


El contracte d'escombraries costarà globalment uns 25 milions d'euros a raó de 5 milions cada any amb 4 milions d'euros d'inversió en maquinària nova inclosos. A més els seus preus seràn calculats de forma unitària. És a dir, cada servei concret del contracte tindrà un preu i serà valorat en la licitació.  L'empresa concessionària del servei haurà de contractar la plantilla que actualment el fa amb CESPA.

Pel xipatge dels contenidors l'Ajuntament obtarà a una subvenció de la UE, però si no es rep ha confirmat que es tenen recursos suficients com per tirar-ho endavant.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient