Les dones són majoria entre el personal dels centres sanitaris del Baix Empordà

INTERVENEN: Mònica Llaó, zeladora de l'Hospital de Palamós, Raquel Tena, infermera i adjunta de direcció de l'Equip d'Atenció Primària de Sant Feliu de Guíxols, i Loreley Vadillo, directora de l'Equip d'Atenció Primària de Sant Feliu de Guíxols.


El sector sanitari a la comarca es configura majoritàriament a través del rostre de les dones. En un any marcat per la pandèmia, la plantilla dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) està conformada en un 77% per dones, també són majoria a l'Equip d'Atenció Primària de Sant Feliu de Guíxols amb un 73%.

Càrrecs tradicionalment masculinitzats
Si desglossem l'organigrama de personal de les institucions, encara s'observen certes desigualtats. N'és un exemple, el col·lectiu de les zeladores. El seu treball requereix l'ús constant de la força física, ja que s'encarreguen del trasllat i mobilització dels pacients. De fet, a l'Hospital de Palamós Mònica Llaó és l'única dona del torn diürn i fa 16 anys que ocupa el càrrec.

Les dones també són minoria entre l'equip d'informàtica. En concret, a Emprosis només hi ha la Maria, l'Imma i l'Esther entre una plantilla de 20 persones. El motiu principal de l'absència femenina recau en la falta de referents amb nom de dona dins el món de l'enginyeria.
També, el servei de traumatologia presenta una mirada tradicionalment masculina. Tot i això, l'Hospital de Palamós compta amb dues metgesses especialitzades en aquest àmbit.

El 89% de l'equip d'infermeria són dones
Tendència totalment contrària pel que fa a l'equip d'infermeria. De fet, al SSIBE el 89% d'aquestes professionals són dones. Així doncs, la igualtat també implica trencar l'hegemonia en tasques considerades eminentment femenines.

Un 42% amb estudis universitaris
Referent a la formació, al SSIBE hi ha més homes amb estudis universitaris en plantilla que no dones. En concret, representen el 55% davant el 42%. Un percentatge contradictori al nombre de les persones titulades en la branca de ciències de la salut a Catalunya. I és que el 22,9% de les graduades són dones, respecte al 12,5% masculí.

Jornada parcial per tenir cura dels fills i filles
Paral·lelament, en els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà només el 45% de les dones compta amb una jornada completa. Segons l'Observatori de la Igualtat de Gènere, les dones que opten per la jornada a temps parcial, un 88,90% ho fa per tenir cura dels fills i filles. Xifra que contrasta amb l'11,10% dels homes que apel·la a aquest mateix motiu.

Tot i la major presència femenina dins els centres sanitaris del Baix Empordà, encara queda un llarg camí per recórrer en l'àmbit de la igualtat. Trencar amb les professions catalogades tradicionalment per un gènere, incloure referents femenins perquè les futures generacions de nenes s'hi puguin emmirallar o equilibrar la balança de les tasques domèstiques i de cures són algunes de les barreres a saltar.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia