Les plaques fotovoltaiques que es van instal·lar a principis del mes de setembre a la coberta de l'Escola Baldiri i Reixach aviat es compartirà amb una trentena d'habitatges propers, creant així la primera comunitat energètica entre edificis públics i privats de la ciutat. Actualment, s'està analitzant la situació i es preveu que aquest intercanvi es comenci a produir en els primers mesos del 2023.
Sant Feliu de Guíxols treballa en la creació d'una comunitat energètica mixta entre edificis públics i privats, concretament entre l'Escola Baldiri i Reixach i els habitatges propers a l'equipament educatiu.
La primera setmana de setembre s'hi van instal·lar un total de 91 plaques solars que actualment doten d'energia únicament al centre escolar. En els pròxims mesos es crearà una comunitat energètica local que permetrà que també se'n beneficiïn una trentena de famílies de l'entorn.
En aquests moments s'està recopilant informació mitjançant una consultora per poder analitzar les necessitats energètiques dels voltants, és a dir, quines són les famílies properes que més ho puguin necessitar. Es tindran en compte diferents aspectes, com els nivells de consum i de vulnerabilitat.
La manera de compartir l'energia serà la següent: l'escola Baldiri i Reixach farà ús d'aquella energia que necessiti i la restant es compartirà amb els habitatges, tot i que aquesta energia no circularà entre edificis, sinó que el consum es veurà compensat a les factures.
Quan rebin la factura de consum energètic, s'hi haurà restat la que haurà sobrat del centre públic" - Josep Saballs, regidor d'urbanisme
Es preveu que el projecte sigui una realitat en un període d'entre cinc i sis mesos, és a dir, que els veïns i veïnes seleccionats puguin començar a beneficiar-se d'aquesta energia sostenible -que cada vegada és més necessària i sol·licitada-, entre els mesos de febrer i març del 2023.
Un treball conjunt i transversal entre l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, la Diputació de Girona, Infraestructures, Medi Natural, Sostenibilitat i Acció Social, ha arribat a la conclusió que l'entorn de l'escola és òptim per fer aquest tipus de compartició d'energia, que a escala europea ja està funcionant. En l'àmbit estatal també hi ha alguns projectes similars en marxa.
Més enllà de la comunitat energètica mixta, en altres punts del territori ja tenen en marxa comunitats energètiques d'àmbit públic i la mateixa ciutat de Sant Feliu n'és un exemple. L'energia sobrant que generen les plaques fotovoltaiques que estan instal·lades a la coberta del nou aparcament de Ponent, que es va inaugurar el passat mes d'agost, aviat començarà a ser distribuïda als equipaments municipals més propers, com el pavelló i la piscina.
Un dels objectius que s'ha marcat el consistori és anar implementant plaques solars a les cobertes de tots els edificis públics de la ciutat, per tal que tots ells siguin sostenibles per ells mateixos. Avui dia també compten amb aquesta instal·lació, més enllà dels equipaments ja citats, el Centre Cívic Vilartagues i l'Escola Bressol l'Oreneta.
Comentaris (0)