Palamós assigna el nom de Josefina Dalmau Norat a un carrer del barri de La Fosca

Palamós

Data: 19/09/2024

Palamós ha assignat el nom de Josefina Dalmau Norat a un carrer del barri de La Fosca. El ple de l'Ajuntament d'aquesta setmana ho ha aprovat per anonimat. Josefina va estar vinculada al municipi i especialment al barri de La Fosca a més de fer una gran tasca educativa com a mestre a l'Escola Vila-romà.

Aquest nou carrer obert entre el camí de Cap de Planes i el passeig de la Fosca ja té nom. Es diu Josefina Dalmau Norat, persona vinculada a Palamós i Sant Joan des de la seva infantesa on estiuejava en aquesta zona amb la seva família. Aquesta decisió ha estat presa per unanimitat al darrer ple del municipi després de la proposta de l'Arxiu.

El seu nom s'associa a una de les famílies que han format part del col·lectiu del barri de La Fosca des del principi de la seva urbanització, famílies que com la Vilahur, Segú, Nadal i altres pertanyen ja a la memòria històrica de la Fosca. Al costat d'això, Josefina Dalmau, va fer una notable tasca educativa i social des del seu lloc de mestra a l'Escola Vila-romà, que encara avui és recordada. A més, una de les altres curiositats és que, Josefina Dalmau va protagonitzar el rescat d'una persona que s'estava ofegant a la platja de la Fosca l'agost de 1946, i això va fer que l'Estat Espanyol li atorgués una condecoració.

Per a escollir el nom del nou carrer s'han tingut en compte els criteris de la Comissió del Nomenclàtor que prioritza la presència de noms de dona per apropar-se a la paritat de gènere.

Precisament, aquest estiu l'escriptora Carmina Roura Dalmau presentava el llibre "La Nena del Cafè Norat" a Palamós que parla de la seva família, de la Josefina, la seva mare, una història amb anècdotes i fets importants que retraten la societat catalana de la primera meitat del segle XX.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política