L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha posat en funcionament un mapa solar interactiu per ajudar la ciutadania, comerços i empreses a valorar el potencial d’instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis i immobles del municipi. Aquesta eina, accessible de manera gratuïta a través de la web municipal, és una aposta municipal més per facilitar la transició energètica i promoure un model més sostenible i eficient.
El mapa ofereix informació detallada sobre el potencial de generació fotovoltaica de cada edifici, tant públics com privats, incloent-hi el nombre òptim de panells solars a instal·lar, el cost aproximat de la inversió, el termini d'amortització, l’estalvi econòmic anual esperat i els beneficis mediambientals derivats de la reducció d’emissions de CO2.
L’eina és fàcil d’utilitzar i està pensada perquè qualsevol persona, independentment del seu coneixement tècnic, pugui prendre decisions informades sobre autoconsum energètic. La web és la següent: https://transicioenergetica.torroella-estartit.cat/ca
En el seu conjunt, el municipi podria arribar a cobrir, en un escenari de màxims, el 137,1 % de les seves necessitats energètiques amb energia solar fotovoltaica. Però aquest escenari de màxims no seria l'òptim, perquè no seria prou eficient, ja que s'estaria generant més energia de la necessària, no s'optimitzaria aquesta generació energètica i el retorn econòmic seria molt superior.
Segons les dades de l'estudi, en l'escenari òptim, el municipi podria cobrir fins al 87,1 % de les seves necessitats energètiques amb energia solar fotovoltaica, amb una taxa d’autoconsum del 31,3 %. Això suposaria un estalvi global de fins a 11,6 milions d’euros anuals i evitaria l’emissió de 8.866,7 tones de CO2. A nivell individual, l’estalvi mitjà estimat seria de 314 euros anuals per habitatge, 2.256 euros per indústria i 603 euros per immoble de l’àmbit terciari.
L'eina també revela que, tot i que el sector terciari només ocupa un 4,95 % del territori, té un impacte similar al del sector residencial pel que fa a l'estalvi d'emissions. Per tant, aquest sector, amb poques actuacions, pot aconseguir un gran impacte en la descarbonització del municipi.
El mapa solar, desenvolupat amb tecnologia d’intel·ligència artificial i anàlisi de dades per l’empresa ImpactE, especialitzada en serveis informàtics i anàlisi de dades aplicades a la presa de decisions en matèria d’eficiència energètica, està en constant actualització i inclou tant edificis públics com privats. És una eina de gran utilitat per a administracions públiques, comunitats veïnals i qualsevol persona interessada en aprofitar els beneficis de l’energia solar.
Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament referma el seu compromís amb la sostenibilitat i anima la ciutadania a sumar-se a la transició energètica per construir un futur més sostenible per a tothom.
Comentaris (0)