INTERVENEN: Jordi Riembau, president de Llet Nostra; Marc Sànchez, coordinador de visites de l'experiència #APROP
Llet Nostra ha engegat unes visites guiades per tal de conèixer el procés de producció de la Llet, l'experiència #APROP. Les visites es fan a l'Estació de Vacum de Monells (EVAM), en una granja propietat de la Diputació de Girona i gestionada per l'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. La finca d'aquesta granja té una extensió de 160 hectàrees, la meitat de les quals són camps de cultiu. La resta és massa forestal.
Des del mes de juny des de Llet Nostra han volgut engegar aquestes visites guiades amb l'objectiu d'explicar als visitants que la producció de llet és un procés molt vinculat amb el seu entorn.
Hi ha molts elements que intervenen en la producció d'un bon got de llet. El clima, per exemple, és molt important. Les condicions meteorològiques determinaran com estaran els conreus de la finca, d'on les vaques obtenen el ferratge de bona part de la seva alimentació. Aquest fet fa que el model de producció sigui més sostenible i de proximitat.
Visitem el Centre de Coneixement i Innovació de la Llet, on a través d'una experiència immersiva coneixem tots aquells que formen part del procés de producció. Aquest espai està habilitat per tal que s'hi puguin fer formacions per a ramaders i estudiants universitaris o de màsters relacionats amb la producció agroalimentària.
Però nosaltres continuem la nostra visita i anem a conèixer com viuen algunes de les protagonistes d'aquest procés: les vaques. Aquests remugants es troben en unes instal·lacions adaptades per tal que estiguin en les millors condicions.
Les vaques mengen molt. Poden arribar a ingerir fins a 25kg de matèria seca i 100 litres d'aigua al dia, i ho fan de manera constant. També quan són a la sala de munyir. La sala d'aquesta granja disposa d'un equip que pot determinar exactament quina és la vaca que es troba en cada espai, i mesura quant menjar necessita cadascuna d'elles.
Ja feia temps que s'estava pensant en engegar aquesta experiència a la granja, però la pandèmia ho va aturar tot. Durant els mesos d'estiu ho han pogut reprendre, això sí, cal fer reserva prèvia a través de la pàgina web. Les visites s'han adaptat per tal de dirigir-se a un tipus de públic molt específic.
Ens apropem al final de la nostra visita, i ho fem amb un tast de dos tipus de llet, els quals hem de distingir a partir dels nostres sentits. Nosaltres no us direm quina és quina, si ho voleu saber, ja teniu un pla més per fer al Baix Empordà.
Comentaris (0)