Unes 60 persones, d’edats ben diverses, van participar ahir diumenge al matí a un anellament científic d’ocells silvestres a Santa Cristina d’Aro. Durant l’activitat mediambiental, els participants van poder veure l’anellament d’un parell de pit-roig, una mallerenga blava, una mallerenga carbonera, un tallarol capnegre i un tord. com també el sistema de captura, amb unes xarxes especials. L’acte, que es va fer a la zona boscosa del Balcà, estava organitzat per l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, conjuntament amb el grup de natura Sterna i l’Associació de Dones de Santa Cristina d’Aro Ermessenda. L’anellament ornitològic, segons van explicar des de l’àrea municipal, té un triple objectiu: donar a conèixer la nostra fauna, les seves característiques biològiques i la importància de la seva conservació.
L’acció va començar a les 10 del matí a la zona esportiva del municipi, que va servir de punt de trobada. Seguidament, a peu, es va anar fins a una zona clara del bosc del Balcà, on el president d’Sterna, Jaume Ramot, va explicar l’origen de la formació de la Vall d’Aro, entre Cadiretes i Gavarres, amb el riu Ridaura, i els ocells que es troben en aquest àmbit, que va diferenciar entre sedentaris i migratoris. Posteriorment, el doctor en Biologia i professor de la Universitat de Girona, Josep Maria “Pitu” Bas, va explicar les característiques per conèixer els ocells i va explicar en què consisteix un anellament, que és la col·locació d’una anella metàl·lica a una pota amb un codi, que identifica l’exemplar: mida, gènere, edat... I ho va fer seguidament amb un pit roig i un tord. Després, van anar fins a on s’havien col·locat xarxes, on van capturar quatre ocells més, i que després d’anellar-los els van deixar lliures.
L’objectiu de l’anellament és intentar determinar els seus moviments i obtenir informació del tipus com la seva taxa de supervivència o grau d'afinitat aper una localitat determinada. Qualsevol registre d'un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé per la seva recuperació final un cop mort, pot oferir una gran quantitat d'informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments.
Comentaris (0)