El Consorci de la Costa Brava (CCB) executarà en els propers tres anys set actuacions que han de permetre millorar el sanejament de diversos municipis del litoral per valor de 24 milions d’euros. La partida més destacada serà per a la remodelació integral de la depuradora de Palamós, infraestructura que tracta les aigües residuals d’uns 165.000 habitants de Palafrugell, Vall-llobrega, Calonge, Mont-ras i Palamós que, amb més de 30 anys de vida, s’ha de rehabilitar. L’obra inclou també una altra actuació lligada a la depuradora com és l’ampliació de la canonada subterrània que envia al mar l’aigua tractada, que suposarà una inversió de 5’6 milions més. Els dos projectes estan en fase prèvia de redacció dels estudis igual que la remodelació i ampliació del sistema d’aireació de la depuradora de Tossa de Mar on s’hi destinaran prop de 1’5 milions d’euros. El president del Consorci, Jordi Soler, ha destacat avui durant una roda de premsa que la depuradora de Palamós va ser de les primeres a construir-se i que necessita ser remodelada. La voluntat del Consorci és acordar durant aquest 2019 amb l’Agència Catalana de l’Aigua un calendari d’execució d’aquestes obres a mesura que es vagin aprovant els projectes. El finançament anirà a càrrec del cànon de l’aigua, que gestiona l’Agència Catalana de l'Aigua.
Més avançades es troben quatre actuacions de millora del sanejament de les quals durant aquest 2018 ja se n’han redactat els projectes. Es tracta de l’ampliació de l’estació de bombaments i del col·lector que impulsen les aigües residuals de la zona de Fenals de Lloret de Mar, que suposarà una inversió de poc més d’un milió d’euros; la remodelació de l’estació central de bombament de Roses que comptarà amb 825.000 euros; la reforma de l’estació de bombament central de Sant Feliu de Guíxols, on s’hi destinaran prop de 700.000 euros i la remodelació i ampliació del pretractament del sistema d’Empuriabrava, per valor de 369.000 euros, que entre d’altres coses ha d’ajudar a evitar inundacions a la zona. Aquests quatre projectes es troben en fase de ser validats per l’Agència Catalana de l’Aigua. El responsables del consorci estimen que tot aquest paquet d’obres per valor de 24 milions d’euros referent al sanejament haurien d’estar licitades i contractades abans de l’any 2021. “Els projectes ja estan en marxa, s’han tingut ja converses amb l’Agència Catalana de l’Aigua i tenint en compte el període de licitació podrien ser tres anys”, ha dit avui Soler.
Durant l’any passat, el CCB va dur a terme una quarantena d’actuacions de millora i reposició de diferents elements relacionats amb el servei de sanejament (reparació de canonades, resoldre problemes elèctrics...) que van suposar una inversió de 1’2 milions d’euros. La previsió per aquest 2019 és incrementar la partida fins als 3 milions.
Pel que fa al servei d’abastament (captació, potabilització i distribució de l’aigua), la previsió del CCB és executar en els propers cinc anys el “Pla d’Inversions de Manteniment, Millora i Noves Infraestructures dels Sistemes d’Abastament en Alta” que es va redactar el 2018 i que inclou actuacions per un import de 17 milions d’euros. Tres d’aquests milions es reservarien per la Mancomunitat Intermuncipal d’Aigües dels Ajuntaments de Palafrugell, Pals, Regencós i Begur un cop s’incorpori al Consorci.
Durant aquest any es contractaran les primeres cinc actuacions del Pla, que ja tenen els projectes aprovats. Quatre fan referència a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Lloret de Mar-Tossa de Mar i l’actuació restant es farà a l’estació de tractament d’Empuriabrava. En total, els cinc projectes suposaran una inversió de 1’27 milions d’euros. A més, la previsió del CCB es invertir aquest any 500.000 euros en diverses actuacions de reposició, millora i reparació de les instal·lacions d’abastament, més del triple dels diners que es van invertir l’any passat.
Durant el 2018 s’han redactat, a petició dels Ajuntaments de Colera i Mont-Ras, projectes per a futures connexions a les instal·lacions del CCB. Precisament, aconseguir subministrar part de l’aigua que precisa Colera juntament amb Port de la Selva i La Selva de Mar que permeti a aquestes localitats donar servei a l’estiu, quan multipliquen la seva població, és un dels objectius “primordials” del Pla d’Inversions, segons ha dit avui el president del Consorci. També s’ha redactat un Pla Especial Urbanístic per regularitzar la planta potabilitzadora de Tordera, que subministra aigua en alta als municipis de Tossa de Mar i Lloret de Mar, i que actualment està en tràmit d’aprovació.
Més enllà de la millora dels serveis d’abastament i de sanejament, el tercer àmbit d’actuació del CCB és fomentar la reutilització de les aigües. Durant l’any passat va subministrar 3’2 milions de metres cúbics d’aigua regenerada que van tenir com a destí camps de golf, el reg agrícola i altres usos no potables. En total, es van realitzar 16 actuacions lligades a la regeneració de l’aigua per un import de 93.000 euros. La intenció del CCB passa per treballar amb els ajuntaments per disminuir la salinitat en el clavegueram municipal i així poder regenerar més volum d’aigua depurada, i buscar solucions per millorar la recàrrega de l’aqüífer de Port de la Selva amb aigua regenerada. Es dona el cas que aquest estiu i de forma excepcional per garantir l’ús d’aigua de boca al municipi es va haver d’instal·lar una dessalinitzadora mòbil que tractava l’aigua de l’aqüífer.
La modernització de la pàgina web, iniciar els tràmits per poder fer l’inventari de béns públics, projectar i executar les obres de pavimentació de l’accés a les diferents depuradores o la redacció de noves ordenances són altres de les actuacions que el Consorci s’ha marcat com objectius de cara al 2019. L’ens va incrementar l’any passat la plantilla amb 7 tècnics més, xifra que suposa un 50% d’augment. L’entitat que tenia fins aleshores 14 treballadors, entre tècnics i administratius, en passarà a tenir 22. Un reforç de la plantilla que, segons ha explicat el president del Consorci, Jordi Soler, ha estat determinant a l’hora de redactar projectes i tirar-los endavant.
El Consorci de la Costa Brava és un ens sobirà adscrit a la Diputació de Girona i compta actualment amb 27 ajuntaments de la Costa Brava consorciats. Gestiona 18 depuradores, 138 estacions de bombament i 200 km de canonades, tracta les aigües residuals de 475.000 habitants de mitjana l’any. L’any passat va depurar un volum total de 30’22 hm cúbics. El CCB també gestiona dues estacions de potabilització, la del sud, a la Tordera que subministra aigua potable als municipis de Lloret de Mar i Tossa de Mar; i la del nord, a Empuriabrava, amb la qual subministren a Roses, Cadaqués, Llançà, la urbanització d’Empuriabrava, a banda de la Mancomunitat de Palau-saverdera, Pau, Garriguella, Vilajuïga i Pedret i Marzà. A la zona centre, des de la potabilitzadora de Montfullà, que gestiona l’Ajuntament de Girona, el CCB subministra a tots els municipis costaners, des de Santa Cristina d’Aro fins a Pals, i a uns quants municipis no consorciats de l‘interior. El volum subministrat l’any 2018 va ser de 19’9 milions de metres cúbics, un 1’8% menys que el 2017.
Comentaris (0)