La Junta d’Usuaris del Baix Ter i el Syndicat del Rosselló treballen plegats per l'aigua

Aquesta setmana es va celebrar una reunió tècnica entre la Junta d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i el Syndicat del Rosselló per col·laborar per la gestió sostenible dels recursos hídrics i explorar vies de col·laboració transfronterera.

La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter (JCUABT) i el Sindicat Mixte de les Aqüífers de la Plana del Rosselló Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon (la zona de la Catalunya Nord fronterera amb França), han iniciat un procés de treball conjunt per explorar vies de col·laboració. Ambdues entitats comparteixen objectius i problemàtiques comunes en la gestió de l'aigua, en entorns territorials i climàtics molt similars.

Amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement mutu i identificar possibles àmbits de col·laboració, ahir es va celebrar una jornada de treball a la Fundació Mas Badia, seu de la JCUABT. Durant la jornada, es van intercanviar coneixements sobre els aqüífers d'ambdues regions i les seves problemàtiques principals: salinització, disminució dels nivells hídrics, recàrrega dels aqüífers i la conscienciació dels usuaris tant a les comarques de Girona com a la Plana del Rosselló.

Focus en els usuaris agrícoles, municipals i turístics

La jornada es va centrar en tres sectors rellevants d'usuaris: l'agrícola, l'abastament municipal i el turisme.
En l'àmbit agrari, es va tractar la manca d'aigua derivada de l'actual sequera, el seu impacte sobre el sector i les estratègies per minimitzar-ne la incidència futura.

Pel que fa a la gestió municipal de l'aigua, es va presentar l'exemple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, que gestiona directament el servei d'aigua en una població amb un fort component turístic. Es van compartir estratègies desenvolupades per fer front a la sequera i les restriccions associades. La presentació va ser a càrrec de de Xavier Martí, tècnic de Montgrí Aigua; i de l'alcalde i president de la JCUABT, Jordi Colomí.

En el sector turístic, es va parlar de la millora de l'eficiència de l'ús de l'aigua, especialment en els càmpings, destacant la importància de la conscienciació dels usuaris i la reutilització de l'aigua. Josep Maria Pla, membre de la junta de govern de la JCUABT i propietari del premiat càmping Les Medes, va presentar el cas de la millora de l'eficiència en la gestió de l'aigua en el seu establiment.

A la jornada també hi van participar Joan Solà, tècnic hidrogeòleg de la Junta; Jordi Codina, assessor jurídic; Francesc Camps, secretari de la Junta; Hichem Tarchrift, director del Syndicat; Emilie Barthe, responsable del Pla de Gestió dels Recursos Hídrics Subterranis de la Plana del Rosselló; i Manuel Bey, director i propietari d'un càmping a la zona del Rosselló.

Amb aquesta iniciativa, la JCUABT i el Syndicat Mixte des Nappes de la Plaine du Roussillon mostren el seu compromís per trobar solucions compartides que beneficiïn ambdues regions en la gestió sostenible dels recursos hídrics. Que, com bé sabem aquests últims temps, escassegen i cal cuidar-los.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia