Intervenen: Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí, Maurici Jiménez, alcalde de Castell-Platja d'Aro i Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols
Després de l’acord entre el govern espanyol i la Federació de Municipis per utilitzar el romanent dels ajuntaments, gran part de les administracions locals de tot el país estan descontentes i amenacen amb tombar el pacte al Congrés.
Alcaldes de formacions clau per a l’aprovació del decret que permetria al govern tirar endavant la iniciativa ja s’han situat en contra. Batlles de PP, Podemos, ERC, PNV, Ciudadanos, PDECAt, CC i el BNG han signat un manifest en contra de la iniciativa.
En les últimes hores el Govern Central també ha assegurat que en cas que la mesura es concretés, assumirien els costos financers de tenir dipositats els romanents, uns interessos que en total representarien 70 milions d’euros.
En un principi els ajuntaments que cedissin els seus fons fruit del superàvit podrien fer servir fins el 35% del capital aportat, el que representaria 5.000 milions d’euros dels 14.000 milions acumulats en total.
Els ajuntaments més importants del Baix Empordà esperen amb expectació la votació al Congrés amb el temor de perdre capacitat d’inversió en un curs on es preveu que hi hagi un dèficit important.
Una de les critiques més comunes per part dels alcaldes és la vulneració de la pròpia autonomia dels ajuntaments amb uns estalvis que es van generar gràcies a la Llei d’Estabilitat Pressupostària de l’any 2012.
Tot i això, hi ha alcaldes que són optimistes davant una mesura que permetrà als ajuntaments invertir més part del seu romanent a canvi de cedir-lo a l’estat.
Per contra, en cas que fos possible invertir la majoria dels ajuntaments estarien pendents de les condicions de despesa d’aquest 35% en un moment on la inversió pública s’està erigint com la proposta econòmica clau tant des de les administracions supranacionals com des de les entitats locals.
La última paraula la tindran els diputats al Congrés, on es veurà fins on arriba la influència i la capacitat de pacte del govern en una mesura d’urgència que vol proveir de liquiditat al govern central.
Comentaris (0)