INTERVÉ: Albert Compaña, biòleg.
El biòleg Albert Compaña fa un pas endavant per conèixer en profunditat l'alimentació dels ducs al Baix Empordà. Així, el palafrugellenc ha constatat que la dieta d'aquesta au rapinyaire varia segons la zona territorial, encara que la rata representa la seva principal presa en un 40,2% dels casos.
La principal presa són les rates
La investigació s'engloba dins el Treball de Fi de Grau titulat "Estudi de la dieta del duc al Baix Empordà", el qual ha comptat amb la participació del Grup de Natura Sterna. Al llarg de 30 pàgines, Compaña ofereix una recerca minuciosa sobre l'alimentació d'aquest animal a la nostra comarca. Si bé, el duc a la península Ibèrica sol menjar conill, a Catalunya es produeix un canvi i és la rata la seva principal presa. La segueix els tudons i els coloms amb un 15%, l'eriçó amb un 7,7%, els còrvids amb un 5,9% i el conill amb un 5,8%.
Tanmateix, s'ha pogut comprovar que existeix una variació de la dieta segons la zona. Així doncs, en terrenys boscosos augmenta l'eriçó com a captura, mentre que els conills i les perdius s'incrementen en els conreus.
Recol·leció de les restes dels nius
El treball ha pres 6 mostres territorials, 3 al litoral i 3 a l'interior, per tal de tenir uns resultats representatius de la comarca. Per tal d'obtenir la dieta del duc i veure així la seva composició, l'investigador ha recol·lectat les restes dels nius. El resultat de la cerca constata que en un 57,9% dels casos l'au rapinyaire nocturna més gran d'Europa s'alimenta a base de mamífers i en un 41,3% d'ocells.
La principal causa de la mortalitat dels ducs és produïda per l'ésser humà
L'any 2019 el Grup de Natura Sterna i la Universitat de Girona van detectar la presència de 123 ducs al Baix Empordà. Espècie en perill d'extinció en determinades zones, la principal causa de la seva mortalitat ve marcada per la mà dels humans, tals com electrocucions o atropellaments.
Comentaris (0)