Intervé: Santi Ramos, tècnic del Parc Natural del Montgrí
El Parc Natural del Montgrí està d'enhorabona pel que fa a la població del corriol camanegre. Aquest ocell es troba en perill d'extinció a Catalunya, però al parc del Montgrí la seva població s'ha multiplicat per vuit en nou anys, tenint 22 femelles reproductores. L'èxit d'aquest augment es troba en les mesures que hi han pres per protegir l'espai on l'au fa niu. El corriol camanegre pon els ous a la platja i el que s'ha fet ha estat limitar la part de la platja alta per preservar el seu hàbitat i a l'hora, conservar la sorra.
Amb aquests abalisaments s'ha aconseguit evitar la destrucció de molts dels nius. Els seus ous no es distingeixen de la sorra i moltes vegades es xafaven sense intenció. A més, l'època de criança comença a finals d'abril i acaba a mig estiu, coincidint amb l'augment de la població a les platges.
Per contribuir a la preservació de l'ocell, des del parc natural demanen responsabilitat a la ciutadania. Respectar les marques i portar lligats els gossos són dos aspectes claus per evitar destrossar els diferents habitats. Enguany, aquestes imprudències han augmentat durant la nit. L'augment de trobades a la platja i els botellots han provocat diferents destrosses a la zona.
Les mesures per preservar el corriol camanegre han servit per recuperar la vegetació a la platja. També ha augmentat l'altura de la sorra 1,2 metres gràcies al sistema de dunes per evitar que desaparegui.
L'ocell camanegre presenta una peculiaritat a l'hora de reproduir-se, ja que les femelles marquen el ritme de reproducció. Quan tenen les cries comparteixen la cura amb el mascle però passades dues setmanes, la femella decideix abandonar el mascle amb els polls, buscant un altre mascle.
L'èxit de l'augment de la població del corriol camanegre demostra la bona feina del parc del Montgrí, que fa un seguiment de l'espècie des de 2012.
Comentaris (0)