Verges menja la seva tradicional sopa de Carnaval

Intervé: Kim Costa, president Associació Sopa de Verges

Fa més anys que Matusalém el Carnaval tenia un efecte similar al Twitter. Un espai on esbravar-se i quedar descansat abans de tornar, sense revoltes, a la rutina mundana de la societat. Les màscares i disfresses amagaven el seny i els àpats populars omplien la panxa dels estaments més baixos de les societats feudals. Aquesta teoria històrica té poc a veure amb el que passa avui, però el que no ha canviat és l'esperit de trobada anual que hi ha en aquesta plaça. Com a Garriguella, Agullana, Capmany, Vidreres o Albons, a Verges fa segles que fumegen perols com aquests.

El darrer dimarts de Carnaval toca omplir la panxa amb una Sopa cuita a foc molt lent. Pollastre, vedella, porc, xai, llegums i pasta es remenen amb paciència des de les set del matí per tal que cap a les dues tot el poble pugui seure's a plaça a dinar.

El cap de setmana abans s'han recollit tots aquests productes en 'La passada', actualment una cercavila que volta pel poble recollint els ingredients o els diners per comprar-los.

Dimarts, en un dia d'actes i festa local al carrer, el cuiner major controla tot un procés que acaba a taula amb un àpat de germanor. Un acte popular on qui no córre vola. Els comensals porten olles, plats o carmenyoles per omplir-los la sopa i posteriorment s'asseuen amb amics i familiars per fer la menjada en comunitat.

La Sopa de Verges forma part del patrimoni immaterial de la població i des de la comissió aspiren a obtenir un relleu generacional que la cuidi i la preservi.

Des del 2011 la Sopa de Verges la gestiona una associació que forma part d'una entitat que agrupa les escudelles, sopes i ranxos de carnaval d'arreu de Catalunya.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat