Protecció Civil de Palamós ja compta amb un desfibril·lador dins dels seus vehicles, sumant-se així al programa "Girona, territori cardioprotegit", que va néixer amb la finalitat de facilitar una ràpida intervenció en els casos d'aturada cardíaca extrahospitalària. Dipsalut els va fer entrega de l'aparell aquesta setmana passada.
A Catalunya, cada any perden la vida entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada cardíaca, és a dir, després que el cor –per un problema elèctric- deixi de bombar sang. Afecta persones de totes les edats i sexes i és imprevisible. L'única manera de salvar qui la pateix és intervenint amb un desfibril·lador. Un aparell que dona una descàrrega elèctrica per tal que el cor torni a bategar normalment.
Fins fa poc, però, els desfibril·ladors només estaven disponibles en espais molt concrets i el seu ús quedava restringit a persones amb formació en la matèria. Per posar-los a l'abast de tothom i facilitar la ràpida intervenció en casos extrahospitalaris de mort sobtada cardíaca, Dipsalut va impulsar el programa "Girona, territori cardioprotegit".
El programa ha suposat la implantació d'una xarxa de gairebé 1.050 desfibril·ladors arreu de les comarques gironines. Es tracta d'aparells automàtics d'accés lliure, dels quals 613 estan situats al carrer i altres espais públics, com façanes d'edificis municipals. També se n'ha cedit 367 als cossos policials i equips d'emergències, que els duen dins els seus vehicles, com és el cas de Protecció Civil de Palamós, que ha estat un dels darrers a rebre'l.
D'altra banda, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona en té 58 més, que cedeixen puntualment per esdeveniments concrets, com ara proves esportives o actes socioculturals.
Des que es van instal·lar els primers desfibril·ladors del programa, l'any 2011, fins ara, s'ha recuperat inicialment 88 persones.
Comentaris (0)