Sant Feliu commemora i analitza les transformacions de 40 anys d'Ajuntaments democràtics

Intervenen: Joaquim Nadal, historiador, exalcalde de Girona i director I'ICRPC; Arnau Camps, geògraf; Carles Motas, Alcalde

Després de 40 anys d'Ajuntaments democràtics, en paraules de Pasqual Maragall "Ni tot està per fer, ni tot és possible", però Déu ni do el que s'ha fet. El  primer batlle democràtic de Sant Feliu de Guíxols, Manel Monfort ho testimoniava i el darrer, Carles Motas, constatava les diferències entre la campanya electoral que afrontarà amb la que van viure aquells pioners de la política municipal del Règim del 78.

Sant Feliu de Guíxols ha volgut recordar 4 dècades d'ajuntaments democràtics amb el projecte 'Viure en Democràcia', que es va presentarahir al vespre a la sala de plens. Un ingent treball impulsat pel regidor socialista Josep Melcior Muñoz i que ha permès analitzar les transformacions socials però també físiques de la ciutat des d'aquell llunyà 1979.

Tot està per fer i tot és possible

L'exalcalde de Girona i actual director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC), Joaquim Nadal va posar el context polític als ajuntaments democràtics amb una lliçó històrica digne de la Universitat.

El catedràtic d'història contemporània va identificar la corrupció desfermada i sense càstig, la manca d'estructura urbana, la desatenció de les necessitats socials i la falta d'experiència política i administrativa com els elements que van haver de fer front els primers alcaldes democràtics.

Va tirar d'experiència pròpia per relatar les vicissituds d'uns primers batlles que es van trobar els calaixos plens de factures i la caixa buida; i va identificar l'entrada dels moviments socials la palanca que va permetre canviar l'agenda política. Va qualificar de revolució la consititució d'aquells primers plens sorgits del sufragi universal.

Una ciutat que ha multiplicat població i espai urbà

A nivell urbanístic els geògrafs Arnau Camps i Joan Vicente, que també va ser regidor d'urbanisme del Govern Albó i fill d'un exalcalde socialista, van presentar un estudi que retrata l'evolució física de la ciutat en aquests 40 anys. Han estudiat 53 documents urbanístics i van determinar que el principal canvi que s'ha produït amb el règim constitucional és la connexió urbana entre centre i perifèria i la construcció d'infraestructures que ajuden a una vida digne i a la cohesió social com clavagueram, enllumenat, centres educatius o pavellons esportius.

Tant els dos geògrafs com Nadal van posar en valor el context de finals dels 70 i principis dels 80 amb una inflació desbocada, dificultats econòmiques i unes ciutats que havien doblat la població amb la immigració espanyola dels 50, 60, 70 i 80.

La defensa diària de la democràcia

L'Alcalde, Carles Motas va cloure l'acte amb una mirada al present i va alertar del perill de considerar la democràcia com un fet natural que no és necessari defensar-lo.

Més enllà de batalletes, estudis, lliçons històriques i reflexions sobre el procés democràtic, 'Viure en democràcia' desplegarà durant els propers mesos diverses activitats com festes populars, projeccions d'audiovisuals, exposicions i tallers per posar en valor un Règim del 78, que si bé avui es veu caducat i obsolet, ha transformat per complet els pobles i ciutats.
 

Tots els actes de Viure en Democràcia - Web Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols


Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política