25 anys del Referèndum que va salvar Castell

Palamós

Data: 12/06/2019

Intervé: Feliu Antúnez, Autor 'la veu d'un poble contra l'especulació urbanística'

Si Castell es manté verge és perquè fa 25 anys els palamosins i palamosines van demostrar estar vacunats contra l'orgia urbanística que envaïa la Costa Brava i amb valentia van derrotar el virus del totxo. El 12 de Juny de 1994 un Referèndum rebutjava de forma àmplia un Pla d'Ordenació Urbanística que amenaçava amb destruir el darrer paisatge verge del litoral baixempordanès.

El 1986 el ple va aprovar un POUM que posava en escac i mat un paratge que l'administració Franquista havia declarat com a 'paisaje pintoresco' permanentment lliure d'urbanització. Era els anys 80 en plena orgia urbanística que va omplir de ciment la Costa Brava amb despropòsits com La Pletera a l'Estartit recentment recuperada. Set anys després la Comissió d'Urbanisme permet la construcció de poc menys de 400 habitatges a la zona i el 1992 un conglomerat d'empreses presenta un projecte per construir-ne dos centenars.

La població es mobilitza

Davant la posició obertament favorable de la Generalitat convergent a edificar i els equilibris del llavors alcalde Josep Ferrer entre la lleialtat al partit i al poble, una una part de la societat palamosina va alçar-se creant la plataforma Salvem Castell,  que va aconseguir més de 12.000 signatures en contra de l'urbanització i el suport d'entitats ecologistes internacionals com Greenpece, DEPANA o de gremis professionals com el Col·legi d'Arquitectes.

El Referèndum autoritzat per l'Estat, convocat per la Generalitat i amb una pregunta acordada entre l'Ajuntament i els ecologistes va agafar aquests darrers amb el pas canviat, ja que apostaven per la requalificació. Per reforçar la seva força Salvem Castell va optar en paral·lel per la via judicial. 
Fins arribar al Referèndum hi va haver diversos actes de protesta, manifestacions i pressió als polítics autonòmics i locals.

Victòria contundent dels ecologistes

Amb els resultats d'unes votacions amb un 57% de participació i un 70% de vots contraris les administracions no van tenir més remei que desqualificar els sóls de Castell. Una decisió ratificada pel TSJC el 1996 i confirmada el 1999 amb la compra dels terrenys per part de la Generalitat per valor de 2.400 milions de pessetes, uns 14 milions d'euros.

La lluita per protegir Castell es va tancar el 2003 amb la inclusió del paratge al PEIN i un any més tard la dissolució de Salvem Castell.

25 anys després la Costa Brava torna a estar amenaçada

25 anys més tard la Costa Brava torna a estar amenaçada pel despolsament de plans urbanístics de finals dels 80 i 90, i com llavors la por a possibles indemnitzacions pesen com una espasa de demòcles sobre les administracions.

El Referèndum de Castell va demostrar que la mobilització popular és capaç de convertir David en un exèrcit més poderós que Goliat. Un exemple que recorda que aquell vell lema revolucionari del poble unit mai serà vençut, no és una llegenda sinó una realitat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient