Intervenen: Jordi Soler, Alcalde de Calonge i Sant Antoni; Arturo Prades, regidor d'habitatge; Núria Colomer, cooperativa Cel Obert
Calonge i Sant Antoni ha presentat el pla local d'habitatge que ha de marcar les polítiques del ram en la propera dècada. Es pretén aconseguir més habitatge de lloguer social i retenir població jove que no pot pagar una vivenda a preus de mercat.
La malaltia són lloguers impossibles de pagar amb sous baixos i feines precàries i 500 joves 'obligats' a marxar de Calonge i Sant Antoni en set anys, però la medecina no pot ser apuntar al lloguer turístic. Amb aquest diagnòstic i premissa l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha presentat un pla que ha de guiar les polítiques públiques d'habitatge al municipi durant la propera dècada.
La cooperativa Cel Obert i l'Ajuntament han desgrenat les línies mestres d'un projecte, que va avançar el Precs i Preguntes de TV Costa Brava, i que passa per baixar el preu del lloguer i aconseguir habitatge de lloguer social per fer que el joven no marxi del poble i mantenir els nuclis socialitzats.
Baixar el preu de mercat sense tocar el lloguer turístic
El pla assenyala que a Calonge i Sant Antoni hi ha més de 250 joves menors de 30 anys que tot i voler-ho, no poden emanicipar-se perquè la seva situació salarial i laboral no els permet llogar a preu de mercat. L'Ajuntament no té habitatge suficient per fer front a la demanda ja que disposa de 70 pisos. Al mateix temps, la captació de nous pisos no pot passar tocar el lloguer turístic, que segons l'àrea de promoció econòmica representa el segon nombre de llits després dels càmpings, en un sector, el turístic, que és el 80% del PIB local.
Per incrementar el parc d'habitatges de lloguer social el pla estableix tres vies. Habitatge ja construit, adquisició d'habitatge i promocions d'habitatge nou.
La primera via passa per incrementar els incentius als propietaris com subvenció del 50% de l'IBI, ajudes a la rehabilitació d'entre 5.000 i 6.000 euros o el pagament de deutes a la propietat per frenar desnonaments i passar la vivenda a lloguer social. Pels llogaters es proposa ajudar a pagar els deutes en cas de desnonaments o ajudes a l'emancipació.
Adquisició d'habitatge i promoció d'obra nova
Pel que fa a l'adquisició d'habitatge es proposen dues actuacions. L'adquisició de vivenda en usdefruit de 25 o 50 anys per posar-lo a lloguer o bé la compra d'ahbitatges inacabats o vandalitzats perquè els gestionin entitats del tercer sector.
Aquest mecanisme permetria rehabilitar edificis a canvi d'una compensació al propietari o bé impulsar iniciatives com les de les cooperatives d'habitatge.
La tercera via passa per ajudar a promotors a desenvolupar sóls urbanitzables a canvi d'oferir vivenda social per un període de 25 anys.
Per gesitonar tot això s'ha doblat el nombre d'hores d'atenció a l'Oficina Local d'habitatge i també s'hi ha incorporat un tècnic nou-
Comentaris (0)