El fossat medieval que es va localitzar durant les obres del carrer Mas Bou de Peratallada quedarà tot descobert. La idea inicial era tapar-ne la meitat però, després de conèixer els resultats de la prospecció arqueològica, s'ha decidit canviar el projecte inicial.
El motiu d'aquesta modificació és el gran valor de les restes localitzades i l'objectiu trobar un projecte adequat que permeti recuperar-les, conservar-les i deixar-les a la vista dels visitants.
Aquesta nova part del fossat es va descobrir durant el projecte d'urbanitzar un nou vial. El projecte contemplava deixar visible la part del fossat on s'hi podia veure tot el tram de muralla restant. Malgrat tot, la idea inicial no contemplava excavar una zona de 70 centímetres, que, tal i com van documentar excavacions anteriors, eren construccions del segle XV.
Finalment, s'ha demostrat que el rebliment del fossat de Peratallada és posterior al segle XVII. Això ha estat possible gràcies a la feina de Natàlia Colomeda i Xaveir Aguelo, els dos arqueòlegs que realitzaven el seguiment de les obres. Tan Colomeda com Aguelo, documentaven les restes, moltes d'elles murals i ceràmiques, que apareixien durant tot el procés d'urbanització.
Un cop documentades les restees trobades i seguint els criteris arqueològics dels tècnics del Departament de Cultura, s'ha decidit eliminar les restes posteriors al s.XVII per deixar al descobert el fossat.
El regidor de Patrinomi, Carles Frigola, resaltava "el gran valor patrimonial" del fossat ha comportat que l'Ajuntament i la Generalitat hagin acordat mantenir tot el fossat visible, malgrat que aquest canvi suposi una modificació del projecte que, des de l'Ajuntament, el consideren positiu "des d'un punt de vista patrimonial, urbà i turístic".
El canvi en l'obra consistirà en posar una passera volada amb barana al llarg del fossat.
Comentaris (0)