"L'obra del cançoner popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens" i "Llum a l'ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963" Són les dues noves exposicions que van ser inagurades el passat dijous 30 de juny, a les 18:00 h, al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols.
Aquestes dues exposicions estan interrelacionades entre elles, d'una banda, per la temàtica que tracten que està vinculada amb la recuperació del cançoner popular català, i de l'altra pel reconeixement d'una figura indiscutible del mecenatge cultural a Catalunya com va ser el guixolenc Rafael Patxot i Jubert.
Efectivament, Patxot va ser una peça clau en el patrocini de "L'obra del cançoner popular de Catalunya" que va endegar, enguany fa 100 anys, l'Orfeó Català. A casa nostra la tasca que va promoure Rafael Patxot, conjuntament amb l'Orfeó Català, té un valor incalculable des de la perspectiva de l'antropologia, l'etnomusicologia i l'estudi del folklore.
"L'obra del cançoner popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens"
Aquesta exposició se centra a mostrar la documentació conservada, també dona una mirada transversal sobre aquella iniciativa engrescadora i pionera que es fa palesa amb l'exhibició de publicacions, documentació variada sobre concursos de cançó o referències a l'entorn.
El Cançoner Popular, malgrat que la Guerra Civil va interrompre les tasques de recerca, va recollir prop de 40.000 documents.
"Llum a l'ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963"
L'exposició, traça un recorregut per la trajectòria d'aquesta mestra i llicenciada en Filosofia i Lletres, Palmira Jaquetti, la qual es va dedicar intensament a la docència.
En una de les missions de recerca de cançons i música populars, en concret la tercera que va tenir lloc entre l'1 i el 9 de gener de 1927, hi va participar Jaquetti. Com es pot deduir aquesta exposició és un passatge descriptiu, en el que Palmira Jaquetti, una jove investigadora amb coneixements artístics i musicals va participar activament en la recollida de materials per al Cançoner Popular.
Comentaris (0)