Escollits els quatre projectes dels pressupostos participatius de Platja d'Aro

Escollits els quatre projectes dels pressupostos participatius de Platja d'Aro
El passat 25 d’octubre es va cloure la fase de votació definitiva dels segons pressupostos participatius de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, amb un participació global de 327 persones (3’42%% de la població amb dret a vot: majors de 14 anys empadronats) que han emès un total de 888 vots vàlids (cadascú podia votar una, dues o tres opcions), definint així les propostes que s’executaran. El consistori hi destinarà finalment 190.000 euros, augmentant la partida inicial de 150.000 euros amb 40.000 euros suplementaris, per poder assumir les quatre opcions més votades, entre les 15 propostes de la fase final.
 
Les accions que s’executaran són: il·luminar amb fanals el Camí Vell de Santa Cristina d’Aro al Cementiri Vell, valorat en 56.000 euros (128 vots · 39’1%). Millorar la zona d’exercici físic a l’aire lliure del Passeig Marítim de Platja d’Aro amb nous i més variats aparells i adequant també el paviment, una acció xifrada en 42.000 euros (91 vots · 27’8%). La millora de la parada d’autobús de l’Avinguda Castell d’Aro amb el carrer Estrasburg amb la instal·lació d’una marquesina, valorada en 27.000 euros (90 vots · 27’5%). Instal·lació d’un parc infantil a la zona de Pinell a l’entorn del carrer Pere Quart, a prop del giratori de la Rosa dels Vents de S’Agaró, amb una previsió de despesa de 65.000 euros (90 vots · 27’5%).
 
Per ordre de votació, han quedat fora de l’elecció: arranjar i consolidar el Camí Vell a Can Cuc (63 vots · 19’3%), instal·lació de canviadors infantils a tots els equipaments i lavabos públics (62 vots · 19%), ampliació del nombre de papereres -vuit més, d’acer corten- al nucli antic de Castell d’Aro (62 vots · 19%), creació d’un parc de lleure per a gossos, a prop del giratori de la Rosa dels Vents a S’Agaró (60 vots · 18’3%), col·locació de quatre nous bancs al carrer Luxemburg a l’entorn del Parc dels Estanys (47 vots · 14’4%), instal·lació de xarxes de vòlei (40 vots · 12’2%) o de cistelles de corfbol (38 vots · 11’6%) a la zona de Riuet de la Platja Gran, escultura d’homenatge a Ray Harryhausen -creador de la tècnica d’animació stop motion- a Sa Conca i cartell informatiu sobre els tres films que va gravar a S’Agaró (37 vots · 11’3%), penjadors per als lavabos públics del municipi (28 vots · 8’6%), furgoneta 100% elèctrica per a la regidoria d’Esports (24 vots · 8’3%) i  estàtua de l’actor Bill Murray als jardins del Centre Cívic Vicenç Bou de Platja d’Aro, on s’hi fan a l’estiu sessions de cinema a la fresca (25 vots · 7’6%).
 
Amb la fase de votació -i pendent de la seva posterior execució- es clou la segona edició d’aquesta experiència d’aprofundiment democràtic al municipi, que va començar a mitjans de març amb un període de cinc setmanes de recollida de propostes que havien ser  necessàriament de l’àmbit de les inversions. De les 161 iniciatives presentades per 146 persones, grups i entitats, un total de 41 van ser considerades vàlides tècnicament i van accedir a la següent fase, una jornada oberta de valoració que van analitzar-les i puntuar-les tenint en compte diversos criteris com ara la seva repercussió, l’interès públic, la necessitat a la que donen resposta, etc. Del procés en va resultar la selecció final de 15 propostes que es van sotmeten a votació popular, amb un valor conjunt de 472.900 euros.
 
 
La recta final han estat quatre setmanes de votació -del 23 de setembre al 25 d’octubre- obertes a tots els empadronats al municipi abans de l’1 de juliol d’enguany i que tinguessin un mínim de 14 anys a 31 de desembre de 2018. L’emissió de vot es podia fer en línia (264 persones · 80’73%) mitjançant el portal web participa.platjadaro.com, on ara es poden consultar els resultats o en cinc punts municipals d’accés públic a la xarxa; o bé presencialment (73 persones · 21’47%) mitjançant butlletes i desant-les a les urnes instal·lades en nou equipaments públics i escolars o a l’estand mòbil amb presència als tres nuclis del municipi. També s’han emès sis vots no vàlids (dos eren repetits i quatre de persones no empadronades). El nombre de participants s’ha reduït en relació a la primera edició (del 4’64% del cens al 3’42% d’enguany), amb marge de millora respecte la mitjana del 5’90% de les poblacions d’entre 10.000 i 20.000 habitants segons les experiències locals comparades de la consultoria política Neòpolis. Per franges d’edat, la que més ha votat ha estat la de 31 a 40 anys (22’93%), seguida per la de 41 a 50 anys (19’26%), i la que menys la franja de 14 a 16 anys (1’22%).


Pressupostos participatius 2018
 
De la primera edició dels pressupostos participatius, l’any 2018, s’han executat les tres primeres obres: la instal·lació d’una font d’aigua al camí per a vianants del Parc dels Estanys de Platja d’Aro, amb una  un cost de 3.200 euros. La construcció i col·locació d’una marquesina de 40m2, d’una alçada lliure de tres metres a l’entrada principal de l’escola Vall d’Aro de Castell d’Aro per generar una àmplia zona per protegir-se del sol o de la pluja segons d’època del l’any, amb un cost de 21.481 euros. Generació d’un punt de gir al carrer Santiago Rusiñol de Platja d’Aro, al centre comercial Parc d’Aro, per millorar la seguretat i evitar les infraccions dels vehicles, que finalment no s’ha fet amb una rotonda (per la proximitat de dues més i per garantir el pas de vehicles voluminosos), sinó adequant un carril addicional que faciliti el gir a l’esquerra amb la corresponent senyalització i visibilitat mitjançant un sistema reflectit a la calçada, valorada en 11.724 euros. Resta només la creació d’una zona segura per creuar l’Avinguda de S’Agaró de Platja d’Aro a l’alçada del pont sobre el riu Ridaura per garantir tant el pas dels usuaris de la Via Verda com dels vianants, amb la instal·lació d’un regulador semafòric intel·ligent per als dos sentits de la marxa, alhora que es senyalitzarà i s’il·luminarà adequadament, amb una inversió d’uns 90.000 euros.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política