El Departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat ajuts per desenvolupar diverses actuacions dins d’espais naturals protegits de Catalunya, per un import global de 4,5 milions. El gruix d’aquestes subvencions es destina al finançament d'actuacions per a la restauració, conservació i millora dels espais naturals de Catalunya, els hàbitats i espècies, l'ordenació dels usos públics i les infraestructures vinculades a aquests usos, mentre que una petita part es concentra en accions de difusió i coneixement del territori, i la divulgació del coneixement i la sensibilització en relació amb la seva gestió i conservació.
També es dona suport a l’activitat econòmica, com és el cas d’algunes actuacions de suport a l’activitat ramadera, que ajuda a una correcta gestió dels espais naturals i aquelles accions de promoció econòmica local que s’alineen amb la protecció de la natura i la posen en valor.
Aquests ajuts estan cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) d’acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. D’aquesta manera, el Departament assumirà el 57% de l’import global de les subvencions, i Europa, mitjançant el FEADER, el 43% restant.
Es destinen a ens locals, consorcis de gestió d'espais naturals que formen part del sector públic de la Generalitat de Catalunya, persones jurídiques i persones físiques que treballin pel desenvolupament sostenible del territori, amb un import màxim de 50.000 euros.
Repartiment en quatre àmbits
Els ajuts es distribueixen en quatre àmbits territorials:
· Actuacions en espais naturals de protecció especial (parc nacional, parcs naturals i paratges naturals d'interès nacional)
· Actuacions en espais del Pla Espais d'Interès Natural (PEIN) i en espais de la Xarxa Natura 2000
· Actuacions en zones humides no incloses en espais protegits
· Subvencions als hàbitats i espècies protegides, singulars o amenaçades en espais no inclosos en els tres àmbits anteriors
Així, d’una banda, els espais naturals de protecció especial concentren el 65% de l’import global de les subvencions, fins arribar als 2,9 milions. Es distribueixen de la manera següent:
- Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: 700.000 euros
- Parc Natural de l'Alt Pirineu: 708.774 euros
- Parc Natural del Cadí-Moixeró (inclou el PNIN del Massís del Pedraforca): 275.088 euros
- Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: 279.392 euros
- Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser: 220.641 euros
- Parc Natural de la Serra de Montsant: 150.158 euros
- Parc Natural dels Ports: 114.508 euros
- Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà: 71.708 euros
- Parc Natural del Delta de l'Ebre: 127.107 euros
- Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet: 64.099 euros
- Parc Natural de Cap de Creus: 116.422 euros
- Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter: 58.397 euros
- Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera: 40.500 euros
Per la seva banda, els ajuts destinats als espais del PEIN representen el 28% de la dotació global, fins a 1.251.873 euros. Les subvencions per a zones humides concentren el 4% del total, amb 167.590 euros. Finalment, els ajuts a hàbitats i espècies protegides, singulars o amenaçades representen el 3% del total, amb 153.736 euros.
Comentaris (0)