El servei de recollida selectiva de residus porta a porta als grans productors de Begur, que es fa des del 2015, s’incrementa aquest any de cares a la temporada alta, és a dir durant Setmana Santa i els tres mesos estivals. A més, es crea una temporada mitja, que cobrirà un mes i mig abans i després dels mesos estivals, com també durant la temporada baixa, que anirà de novembre fins a abril. “Som dels ajuntaments que recollim més”, ha afirmat l’alcalde, Joan Loureiro, durant les trobades que va tenir ahir dimarts a la tarda amb representants del nucli i de les platges, especialment restauradors i hotelers.
Durant la temporada alta, que ja començarà aquesta Setmana Santa, la recollida de les fraccions d’orgànica, paper, envasos i vidre es farà cada dia de la setmana, mentre la resta es deixa per només un dia, els dilluns. L’orgànica, que és una de les principals preocupacions dels restaurants, es manté també tota la setmana en temporada mitja i cinc dels set dies en temporada baixa, especialment centrat en el cap de setmana. Durant la temporada mitja també hi haurà una recollida diària de vidre, mentre els envasos es faran els dimecres, divendres i diumenge, el paper, dimarts, divendres i diumenge, i la resta, només els dilluns. I a la temporada baixa també es manté els tres dies de paper i envasos, si bé el vidre també serà tres dies, dilluns, dijous i dissabte.
“El calendari s’ha fet mirant també els particulars, que ja fa més d’un any que ho fan, i els comerços”, ha recordat l’alcalde davant la proposta d’alguns restauradors de fer canvis o posar més dies. Tot i això, Loureiro s’ha manifestat obert a mirar d’adaptar la realitat al calendari, però mirant sempre de tenir en compte els diversos interessos existents al municipi.
Abans, l’alcalde, havia defensat el sistema de porta a porta com el millor dels sistemes per a la recollida selectiva. Tot i això, ha demanat la implicació de tots per fer-lo encara millor. “És una qüestió d’hàbits i de cultura”, ha manifestat l’alcalde, conscient que hi ha de tot. Però, ha recordat que aquest sistema de recollida selectiva ve marcat des d’Europa. “No és cap caprici de l’alcalde”, ha afegit.
Per això, ha recordat que cal treballar tots en aquesta direcció, no només per una qüestió mediambiental, sinó també econòmica, ja que a partir del 2020 la no recollida selectiva es penalitzarà, i molt. “Si ara un particular paga 200 euros, d’aquí 2 anys, pagarem 400”, ha dit l’alcalde. I en aquest sentit, Loureiro creu que els grans productors, més quan al 2020 s’ha d’arribar a la recollida selectiva del 60%, han de col·laborar. “És una necessitat imperiosa, ja que si no ajudeu, ho tenim difícil”, ha sentenciat, conscient que la fracció d’orgànica és la més difícil i és la que més pesa.
Foto: Ajuntament de Begur
Comentaris (0)