INTERVÉ: Fran Arnau, director d'Ítaca
En poc menys d’un mes, el festival ÍTACA es ‘desconfinarà’ i celebrarà una ‘Edició Limitada’ que inclourà sis concerts amb grups i artistes de referència del país: Els Amics de les Arts, Andrea Motis, El Petit de Cal Eril, Ferran Palau, Sanjosex i Meritxell Neddermann. Sota l’eslògan ‘L’espectacle ha de continuar’, les actuacions tindran lloc entre el 19 i el 27 de juny a les localitats empordaneses de Corçà i La Pera que col·laboren en la celebració dels concerts.
Els concerts d’aquesta ‘Edició Limitada’ ja formaven part de la programació de l’ÍTACA 2020 i s’han reubicat en altres dates i espais que permetin la seva celebració. Aquesta edició especial s’iniciarà el dia 19 de juny a Corçà amb els concerts d'El Petit de Cal Eril i Ferran Palau, dues de les principals estrelles de l'univers musical català. Acompanyats per les seves respectives bandes, els dos músics interpretaran temes dels seus nous discos Energia fosca i Kevin. Una nit per gaudir de dos dels grans talents de la música de casa nostra.
L’endemà, també a Corçà, hi actuaran Els Amics de les Arts que presenten Els dies més dolços, una proposta inèdita del trio format per Dani Alegret, Ferran Piqué i Joan Enric Barceló. Davant la impossibilitat d’activar el llançament del seu nou disc i a causa de la cancel·lació o ajornament de pràcticament tots els concerts de la seva nova gira de presentació, Els Amics de les Arts tornen al format acústic. Una oportunitat totalment circumstancial que dona al públic la possibilitat de viure un espectacle únic que ens recordarà els inicis de la banda i on es revisaran les seves cançons més estimades i s'avançarà algun tema del seu nou treball. La resta de concerts d’aquesta ‘Edició Limitada’ tindran lloc durant el darrer cap de setmana del mes de juny al municipi de La Pera. D’una banda, el 26 de juny es programarà una nit de concerts amb les actuacions de Sanjosex i Meritxell Nedderman, que han presentat els seus nous treballs durant el confinament.
El concert d’Andrea Motis, el dia 27 de juny, que forma part del JAZZPERA posarà punt i final en aquesta edició especial del festival ÍTACA. La jove trompetista, vocalista i compositora presentarà cançons dels seus darrers treballs, Emotional Dance i Do Outro lado do Azul, i s’acompanyarà d’un quartet de luxe: el contrabaixista Joan Chamorro, el pianista Ignasi Terraza, el bateria Esteve Pi i el guitarrista Josep Traver. En gairebé tots els casos, serà la primera actuació d’aquests grups o artistes des del confinament. Els concerts d’aquesta ‘Edició limitada’ del festival ÍTACA seran de les primeres actuacions en viu que es programaran a les comarques gironines des de la suspensió de les activitats culturals a causa de la COVID-19. Les entrades pels concerts d’aquesta edició limitada es posaran a la venda aquest divendres dia 29 de maig, a partir de les 10.00h del matí, al web del festival www.itacacultura.cat.
Màxima seguretat Les actuacions, amb el públic assegut, tindran aforaments limitats a la normativa vigent i se celebraran amb les mesures de seguretat necessàries per garantir la salut d’artistes, tècnics, personal de producció i suport, i assistents. D’acord amb les autoritats locals, el festival ultima aquests dies els protocols de seguretat a seguir durant les actuacions i que inclouen plans específics pel muntatge, celebració i desmuntatge. Una de les principals mesures és el canvi d’ubicació dels concerts, que se celebraran en camps de futbol en ser espais de grans dimensions que permeten la celebració d'esdeveniments de mitjà format respectant la distància mínima de seguretat entre persones fixada per les autoritats. Els assistents hauran de comprar l’entrada de forma anticipada i hauran d’accedir i sortir del recinte de forma ordenada, entre altres mesures.
El festival habilitarà altres accions preventives per evitar el risc de contagi, com la desinfecció de tot l’espai abans i després de les realització dels concerts o la distribució de gel hidroalcohòlic a l’entrada del recinte. Es posposen els concerts multitudinaris El festival ha aconseguit ‘salvar’ la majoria de concerts de petit i mitjà format. En canvi, a causa de les limitacions actuals es veu obligat a posposar els concerts de gran format d’ÍTACA L’ESCALA, ÍTACA SANT JOAN o ÍTACA PALAFRUGELL que sobrepassen el nombre d’espectadors màxim autoritzat actualment per les autoritats.
El festival estudia diverses opcions pels concerts multitudinaris: celebrar-los durant la tardor si les mesures sanitàries ho permeten o posposar-los al 2021. A banda dels concerts previstos en la seva ‘Edició limitada’, el festival només té confirmat un concert més aquest any amb l’actuació ja anunciada de Macedònia a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí el proper mes d’octubre. Crida al públic Els organitzadors fan una crida al seu públic perquè omplin les actuacions programades contribuint d’aquesta manera al manteniment i supervivència del festival de l’Empordà i, en conseqüència, que donin suport a una proposta cultural, popular i festiva.
L’organització d’ÍTACA ha estat treballant durant aquests últims mesos per intentar mantenir la programació de la seva vuitena edició malgrat la inconcreció de les autoritats sobre la possibilitat de celebrar esdeveniments culturals. Tot i aquesta incertesa, l’organització no ha llançat en cap moment la tovallola i ha estudiat totes les opcions possibles per poder oferir una programació adaptada a l’emergència sanitària i social que vivim. L’eslògan d’aquesta edició especial, ‘L’espectacle ha de continuar’, és tota una declaració d’intencions per posar de manifest la necessitat de mantenir viva la cultura i contribuir a la supervivència d'un sector que fomenta la creativitat i el pensament crític per generar una societat més lliure. Amb aquesta edició limitada, el festival també vol contribuir a la reactivació econòmica d’un sector que dona feina a molts professionals com ara artistes, tècnics i personal de producció i suport que són indispensables per a la celebració d’activitats culturals.
Pla per potenciar la sostenibilitat Tot i la situació actual, el Festival ÍTACA, Cultura i Acció manté l’execució del pla de sostenibilitat per minimitzar el seu impacte ambiental. Una de les mesures per fer-ho possible és la distribució d’Aigua Acabada de Fer® en els recintes del festival gràcies a l’acord de col·laboració assolit entre ÍTACA i Empordaigua, empresa especialitzada en l'assessorament, tecnologia i disseny per a la gestió eficient i responsable de l'aigua. Tant a Corçà com a La Pera s’instal·laran punts de distribució que permetran als assistents o als artistes omplir d’aigua els gots reciclables del festival o unes ampolles reutilitzables que es comercialitzaran durant els concerts.
Es tracta d’aigua corrent que es purifica mitjançant un sistema d’osmosi inversa que permet oferir un producte de molt baixa mineralització i amb el pH adequat per a la salut. Un aigua de qualitat, sostenible, respectuosa amb la filosofia ‘km 0’ i solidària, ja que part dels beneficis obtinguts per la venda de les ampolles reciclables es destinen al ‘Projecte Aigua per a tots’ que porta a terme l’Associació Catalana Enginyeria Sense Fronteres. La campanya tindrà com a lema: Canvia el món amb nosaltres gota a gota. Les ampolles d’aquesta campanya també es poden comprar al web del festival.
Comentaris (0)