Aquest mes de novembre arriben a Sant Feliu de Guíxols les Jornades Vernianes amb un programa on es vol reivindicar la figura de Joan Torrent i Fàbregas, nascut a Sant Feliu, i que va ser el primer biògraf a l’Estat espanyol de Jules Verne.
Torrent i Fàbregas va ser un investigador de primera magnitud, rigorós, els treballs del qual han esdevingut referents en els camps, tant de l’estudi de la figura de Jules Verne com en altres temàtiques com ara l’estudi de Mn. Cinto Verdaguer, amb l’elaboració i publicació de part de l’Epistolari. Torrent, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 1992, va ser un rigorós estudiós de la història de Sant Feliu de Guíxols, amb nombrosos articles publicats a l’Institut d’Estudis del Baix Empordà així com a la revista Àncora.
Dins aquesta iniciativa, la Societat Catalana Jules Verne, la Societat Hispànica Jules Verne, la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (IEC), la Biblioteca Municipal Octavi Viader i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, organitzen un programa amb les següents activitats:
Exposició Jules Verne del 13 de novembre al 5 de desembre a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu.
Conferència Jules Verne i la ciència a càrrec de Jesús Navarro (CSIC- Universitat de València), el 15 de novembre de a les 19 hores a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit.
Sessió de contes sobre La família ratón de Jules Verne amb la companyia de titelles NAIP, el 30 de novembre a les 12 hores a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit.
Jornada Entre Verne i Verdaguer. L’univers científic, geogràfic i literari de Joan Torrent i Fàbregas (1901-1996) el dissabte 16 de novembre a la Sala Panyelles del Monestir de Sant Feliu de Guíxols. És una activitat gratuïta sense inscripció prèvia.
Hi haurà les comunicacions següents:
•Joan Torrent, primer biògraf hispànic de Jules Verne per Pasqual Bernat (Universitat Autònoma de Barcelona).
•Jules Verne en el món de les auques per Carles Hervás (Universitat de Barcelona).
•Francesc Arago i Jules Verne per Nicolás Moragues (Universitat de les Illes Balears).
•Els àlbums de cromets sobre les obres de Verne en les xocolates catalanes per Eugeni Pérez (Societat Hispànica Jules Verne).
•Joan Torrent, historiador per Àngel Jiménez.
•Verdaguer i l’astronomia per Pere Tió.
•El món vegetal en l’obra de Jacint Verdaguer per Carme Barceló (Universitat de Barcelona).
•Jacint Verdaguer i la ciutat rural per Xavier Duran.
El mateix dia a les 16 hores es continuarà amb la conferència sobre “Joan Torrent i Fàbregas i Jacint Verdaguer: una relació intensa i essencial” a càrrec de Ramon Pinyol Torrents (Institut d’Estudis Catalans). Hi haurà també una taula rodona sobre l’Atlàntida, amb la participació de Joaquim Albert (SHJV), Ramon Pinyol i Pasqual Bernat.
A les 18.15 hores, la jornada acabarà amb l’espectacle Recital V de Verdaguer a càrrec de Josep Hernández.
Sobre Joan Torrent i Fàbregas
Pertanyia a una família de comerciants catalans establerts a Cuba, on hi va néixer el 1901, però de molt petit va tornar a Catalunya. Va estudiar al seminari de Girona fins a primer de teologia, però ho va abandonar. El seu treball es va centrar en la figura de Jacint Verdaguer, del qual va publicar deu volums de l’epistolari en col·laboració amb Josep Maria de Casacuberta del 1966 al 1993. També va escriure molts articles sobre Sant Feliu de Guíxols als Annals Gironins de l’Institut d’Estudis Gironins i a l’Institut d’Estudis del Baix Empordà. El 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi i l’Ajuntament de Sant Feliu li va fer un homenatge. Es considera que mai s’ha difòs prou una de les seves obres més reconegudes internacionalment, la seva biografia de Jules Verne “Julio Verne o la pasión científico-geográfica del siglo XIX” publicada el 1943 per Ediciones Mediterráneas a Barcelona, que va esdevenir la primera biografia de Verne escrita en llengua castellana.
Comentaris (0)