Ja es coneixen les Medalles del Montgrí 2019

Ja es coneixen les Medalles del Montgrí 2019
Torroella de Montgrí

Data: 02/08/2019

La llibretera Maria Teresa Calabús, el medievalista Joan Badia i l’associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí seran distingits enguany amb la Medalla del Montgrí. Aquest és el màxim distintiu cívic que concedeix l’Ajuntament de Torroella de Montgrí en reconeixement a les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal.

La concessió de les medalles del 2019 es va aprovar ahir en el Ple municipal. L’acte institucional de lliurament se celebrarà, com és tradició, el 24 d'agost, la vigília de Sant Genís, en el marc dels actes de la festa major, durant un acte institucional a l’Auditori Teatre Espai Ter (19.30 h).

Associació dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí
L’Associació dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí va ser creada l’any 2009 pel grup de portadors de gegants que en aquell moment s’encarregava de treure’ls al carrer durant les celebracions més assenyalades del municipi. Malgrat tractar-se d’una escomesa difícil de portar a terme, l’exitosa institució de l’entitat, ara fa 10 anys, va aglutinar un nombre important de membres i va permetre reunir l’esforç i dedicació popular que demanava organitzar-se per promoure la participació dels gegants a les festes de Torroella, renovar i recuperar part de l’imaginari festiu local amb noves figures entre les que destaca en última instància l’Àliga i, en definitiva, fomentar i mantenir viva la tradició gegantera de la vila, documentada amb més de 400 anys d’antiguitat, dins i fora del municipi. Es pot afirmar que l’activitat cultural i de recuperació del patrimoni local que porten a terme Els Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella amb les seves accions representa un dels principals actius de la cultura popular i festiva del nostre municipi.

Maria Teresa Calabús Casas
Maria Teresa Calabús Casas representa un dels principals exponents del pro-activisme cultural a nivell particular des de l’impuls i gerència del comerç local i la promoció de la cultura literària. Mare de família, emprenedora i propietària de la Llibreria El Cucut des de fa ja més de 30 anys dels seus inicis, ha gestat un negoci familiar tot fent-lo créixer fins a representar un veritable referent de la venda de llibres i el foment de la literatura, no només a Torroella de Montgrí, sinó pràcticament a nivell de país amb l’impuls d’accions cabdals dins del sector literari i editorial. Capdavantera en aquest sentit, organitza, des de fa més de nou edicions, el Berenar Literari, una cita  ineludible i de gran notorietat mediàtica que agrupa en un mateix certamen escriptors, editors i lectors, una iniciativa que ha situat Torroella de Montgrí en el mapa del món literari i editorial. A part de definir-se com a torroellenca d’arrel i de cor, també és membre plenament activa de l’Associació Montgrí Comerç i de l’entitat Xibeques del Cau. 

Joan Badia i Homs
Joan Badia i Homs, nascut a Palafrugell el 1941 i vilatà de Torroella de Montgrí, historiador autodidacte i expert medievalista, és una figura indispensable en la recerca i la divulgació històrica del paisatge natural i cultural de l’Alt i el Baix Empordà. Amb més de 25 llibres a l’esquena i una llarguíssima llista d’articles publicats, actualment ha transformat el que va començar fa més de quaranta anys com un gran interès per l’arqueologia del món ibèric i romà en una veritable vocació professional que tot sol ha anat construint entorn l’art medieval, el romànic i el gòtic, sobretot en territori empordanès. Explorador i investigador d’aquestes contrades i la història de les seves pedres i expressions artístiques és autor principal i/o col·laborador de diverses obres i monogràfics d’indiscutible referència en l’àmbit de la història de l’art i el medievalisme. Diplomat en Museologia, ha estat president de l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, ha col·laborat en diverses ocasions amb publicacions de Torroella de Montgrí, així com amb el Museu de la Mediterrània, i considera la riquesa artística del retaule de Santa Caterina una interessant expressió del barroc en el nostre entorn.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura