Som Cultura, el mes de les experiències culturals a la Costa Brava i el Pirineu de Girona, es posa en marxa aquest cap de setmana amb més d’una vintena d’activitats a l’Alt i el Baix Empordà.
La programació s’inicia aquest mateix divendres amb una activitat organitzada per l’Ajuntament de l’Escala i el Festival Portalblau amb una doble proposta: la visita guiada al remodelat cementiri mariner de l’Escala i el concert de Les Anxovetes a l’Alfolí de la Sal. Dins l’apartat musical també destaca l’actuació de Lídia Pujol al Monestir de Sant Miquel de Cruïlles amb visita guiada al recinte i tast de productes Garantia de l’Empordà, en una activitat organitzada pel Consell Comarcal del Baix Empordà, l’Ajuntament de la localitat i el Festival ÍTACA. De la marca Costa Brava Girona Festivals, que aglutina una trentena de festivals del territori, també destaca l’activitat ‘Amb so de mar + Amb so de cobla, un espectacle de Gespa Teatre en col·laboració amb el Festival So de Cobla que té lloc al Museu de la Pesca.
De les activitats familiars, cal remarcar la reedició de la proposta els ‘Museus surten al carrer’ que reuneix una quinzena d’equipaments de la Xarxa de Museus de Comarques Gironines que programen tallers infantils durant tot un matí a Sant Feliu de Guíxols, aquest dissabte. Els participants poden realitzar tallers d’amulets romans, de mòlta de gra, de nusos mariners o de mandales de fil, entre moltes altres propostes. Aquesta serà la segona edició d’aquesta experiència que es va estrenar amb èxit l’any passat durant el festival Som Cultura 2017 i que va registrar l’assistència de més de 500 persones.
A Empúries, grans i petits podran apropar-se a les tècniques culinàries de la gastronomia en el món antic amb una visita a la ciutat grecoromana que finalitza amb l’elaboració de tres plats romans que els visitants podran degustar en forma d’aperitiu. Entre les propostes familiars també destaquen el taller de Stopmotion ‘Mola fer moldre el molí!!!’, a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries; les visites teatralitzades ‘El suro amb cinc sentits’, al Museu del Suro de Palafrugell, i ‘Tot per un ral’ que inclou un tast de càntirs al Museu Terracota de la Bisbal d’Empordà. Els participants de Som Cultura poden també prendre part d’activitats que combinen el turisme actiu i el turisme cultural, com la ruta ‘E-Bike pobles medievals i Ciutat Ibèrica d’Ullastret’ que inclou la visita en burricleta a diversos municipis de l’Empordanet i que finalitza al jaciment ibèric.
Som Cultura “Visites teatralitzades”
Es presenten nombroses visites guiades per descobrir la història d’Empordà. Una de les més singulars és la proposta ‘La guerra de l'arròs’, que inclou un recorregut pels carrers i palaus de Torroella de Montgrí per conèixer la història del conreu de l'arròs i que finalitza amb un menú gastronòmic al restaurant del Palau Lo Mirador. Es destaca també la proposta ‘El glamour dels anys 60 a Begur i Llafranc’, una visita guiada pels punts més emblemàtics i cinematogràfics de Begur i Llafranc, testimonis de la faràndula i el glamur dels anys 60, que inclou vermut amb música en directe al local del Gitano de Llafranc amb el grup de música Els Ternura. O propostes com ‘La Guerra Civil a Figueres 1936-1939’ que permet recórrer la història d’aquests anys de guerra i de postguerra a la ciutat i que inclou la visita a l’interior del refugi antiaeri a la Plaça del Gra.
Som Cultura ‘Activitats inclusives’
Aquest cap de setmana també es posen en marxa les activitats inclusives de la programació amb una visita al jaciment iber d’Ullastret per a persones amb diversitat funcional visual. Es tracta d’una visita teatralitzada oberta a un familiar amb un seguit de curiosos personatges de l’època que guiaran els participants a través dels seus carrers i edificis, en una proposta plena de sorpreses que finalitzarà amb un brindis davant del museu. La programació d’aquest cap de setmana també inclou una altra activitat inclusiva al Museu del Joguet de Catalunya a Figueres on tota mena de públics poden participar a la proposta ‘Photojoc! Un retrat de somni’
Tercera edició amb propostes estructurades geogràficament
Som Cultura arriba enguany a la seva tercera edició amb una cinquantena de propostes genuïnes ofertes per les entitats i empreses associades al Club de màrqueting Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Continuant amb la commemoració de l’Any del Turisme Cultural, el festival ofereix una selecció d'activitats especials per descobrir l'àmplia oferta cultural, patrimonial i d'espectacles de les comarques gironines.
Mantenint la tendència de l’any passat, els organitzadors han treballat en la confecció d’activitats atractives i de qualitat pels usuaris, alhora que en la creació de propostes combinades.Som Cultura 2018 ha estructurat les propostes geogràficament. Després de l’Empordà, les activitats es traslladen els dies 10 i 11 de novembre a les comarques del Pla de l’Estany i la Garrotxa; els dies 17 i 18 de novembre a les comarques del Ripollès i la Cerdanya i els dies 24 i 25 de novembre al Gironès i la Selva. Així mateix, el festival també es presenta agrupat en quatre blocs: visites per descobrir el patrimoni; visites teatralitzades; música i art als museus i, finalment, activitats inclusives.
Comentaris (0)