Centenars de tortells de reis es vendran a la comarca

El Gremi de Pastissers calcula vendre un milió de tortells de reis arreu de Catalunya. A la comarca, els establiments ja han començat a rebre les primeres comandes i confien assolir les xifres prepandèmiques.

Els costums no canvien, ja que la majoria de padrins i padrines del territori opta per encarregar el tortell de massapà amb fruita confitada. Tot i això, entre els aparadors de les pastisseries també es poden veure altres composicions, com els farcits de crema, nata o cabell d'àngel.

Segons els comensals, se n'elaboren de diferents mides. A l'obrador de Casamoner, per exemple, treballen amb productes ecològics i de proximitat. Recentment, el seu tortell de reis de massapà ha resultat primer de les comarques gironines i finalista en el concurs autonòmic, que organitza anualment la plataforma Panàtics.
 

Treballem amb productes ecològics i de proximitat. El jurat, entre una cinquantena de participants, ens va escollir com a finalistes per la qualitat del brioix i del massapà. - Alessandra Alessi, directora de Casamoner

Si bé és cert, que el dia assenyalat per menjar aquestes postres és el 6, en els darrers anys les pastisseries també reben un gran nombre de comandes per la nit de reis.
 

Les tendències han canviat. Abans teníem molts encàrrecs pel dia sis, però ara també es menja el tortell de reis pel sopar del dia cinc. - Alessandra Alessi, directora de Casamoner

Entre el massapà, la nata o la crema, els comensals hi trobaran un rei, símbol de la bona sort, o una fava, que suposa haver de pagar el dolç l'any següent. La tradició és seguida pels ciutadans, i la gran majoria compra el tortell per celebrar els àpats familiars.
 

Amb l'edat ja no soc tan llaminer, però sempre he comprat tortell i a casa en mengem. - Jordi

Hem encarregat el tortell per menjar-lo demà. Hem optat pel clàssic de massapà - Carme i Josep

​L'origen del dolç es remunta a l'època dels romans, quan els esclaus oficialitzaven una gran cerimònia amb motiu del deu Saturn. No va ser fins a l'arribada del cristianisme, que es va introduir la fava, i més tard, amb el regnat de Lluís XV es va afegir una moneda d'or.


Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura