De l'informe d'aquests deu anys de cribratge a l'Hospital de Palamós, la dada que destaca el doctor Alburquerque és que s'han fet quasi dues mil deteccions precanceroses per sobre de la detecció del càncer. Ja que el que volen que es tingui en compte és agafar-ho abans de ser càncer, no un cop ja ho és. El web de la campanya ofereix informació detallada sobre el programa i permet als ciutadans consultar els períodes actius a les seves àrees bàsiques de salut. Aquest 2024, les àrees bàsiques de salut actives al Baix Empordà són les de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.
El càncer de còlon i recte és la neoplàsia maligna més freqüent a l'àrea sanitària de Girona en homes i dones. Per això, tota la població entre 50 i 69 anys rep una carta cada dos anys per participar al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) del Departament de Salut i amb la col·laboració del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.
Durant l'última dècada, l'Hospital de Palamós ha participat en el programa, que és la principal eina per la prevenció i diagnòstic precoç d'aquest tipus de malalties. Aquesta detecció ha permès extirpar més de mil lesions d'alt i baix risc que podrien haver derivat en un càncer colorectal. Aquesta acció s'ha fet gràcies a les més de dues mil colonoscòpies realitzades a la comarca i han ajudat a prevenir un nombre considerable de casos de càncer en la regió.
A més, el programa ha facilitat el diagnòstic precoç i el tractament de 99 casos de càncer, contribuint significativament a millorar els resultats de salut dels pacients. Aquest nombre es deu, en part, al nombre de participants en les campanyes de cribratge, amb una taxa de participació de gairebé el 35%. Un percentatge que cal anar pujant, però que ja s'esperaven.
"La detecció precoç és el principal objectiu del cribratge, no la detecció del càncer"
Marco Alburquerque, director del Servei Digestiu de l'Hospital de Palamós, destaca que de l'informe d'aquests 10 anys la dada important són les quasi dues mil deteccions precanceroses per sobre de la detecció del càncer. Ja que el que volen que es tingui en compte és agafar-ho abans de ser càncer, no un cop ja ho és.
"La dieta rica en fibra com a factor protector"
Gràcies a diferents estudis de l'Organització Mundial de la Salut, s'ha demostrat que la dieta és un factor molt important en la salut del sistema digestiu i, per tant, una cuida que cal tenir en compte per evitar malalties colorectals. Una dieta amb fibra i sense excessos de carn processada, és la clau.
Per promoure encara més la participació del públic en aquest programa, s'ha dut a terme una campanya informativa amb el lema "Prevenir és cuidar-se: uneix-te al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Girona", organitzada per l'Institut d'Assistència Sanitària. El web de la campanya ofereix informació detallada sobre el programa i permet als ciutadans consultar els períodes actius a les seves àrees bàsiques de salut. Aquest 2024, les àrees bàsiques de salut actives al Baix Empordà són les de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.
El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi de sang oculta en femta que permet detectar la presència de restes de sang no visibles que podrien indicar la presència d'alguna lesió. Si la mostra es troba dins la normalitat, s'envia una carta informant del resultat, que també es pot consultar a La Meva Salut. Si es troben indicis de sang, l'hospital es posa en contacte per informar i programar una visita per a una colonoscòpia.
Comentaris (0)