INTERVÉ: Jaume Ramot, Grup Natura Sterna
Natura Sterna denuncia l'espoli d'un dels últims exemplars de corall vermell situats a la costa de Sant Feliu de Guíxols. Es tractava de la branca de corall vermell més gran que s'ha vist fins ara a la costa ganxona.
El Grup Ecologista de la Vall d'Aro compta amb una sèrie de biòlegs marítims associats que fan el seguiment durant tot l'any de diverses espècies marítimes. En Joan Lazaro, és un d'aquests investigadors locals, i el que més domina l'espècie en qüestió. Fa quaranta anys que fa un seguiment de les poques branques de corall vermell que queden al litoral ganxó.
Segons les seves dades, avui dia hi ha cinc branques de corall inventariades. La recentment espoliada era la de major dimensió i edat. Una branca d'aproximadament cent anys que mesurava 15 centímetres i es trobava concretament a una profunditat de 31 metres a la zona de Port Salvi.
Lazaro va observar que havia estat espoliada aquest passat divendres 17 de setembre, i calcula que el moment dels fets hauria estat entre finals d'agost i la primera quinzena de setembre. La forma d'arrancar-la indicaria que l'autor dels fets no n'era un pescador professional.
En corall vermell, sobreexplotat a la costa catalana, és un dels ecosistemes més fràgils de Catalunya, està en perill d'extinció i es troba en estat crític. El 90% de la població coral·lina es troba en situació de vulnerabilitat i la seva pesca actualment està totalment prohibida tant pel govern espanyol com per la Generalitat de Catalunya.
L'entitat ecologista està tramitant les pertinents denúncies davant el cos d'Agents Rurals i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Comentaris (0)