Intervenen: Maria Puig, portaveu d'Esquerra Republicana a Palamós, i Roser Huete, portaveu de la CUP.
Encara que el Congrés dels Diputats hagi tombat el decret llei sobre la recaptació dels romanents dels ens locals, l’Ajuntament de Palamós ha fet un pas endavant i reclama a l’Estat que els consistoris puguin disposar del superàvit de l’any 2019, per tal de fer front econòmicament a la crisi provocada per la Covid-19. Ho van expressar així, els vots a favor dels grups municipals d’Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i Ciutadans en el Ple de l’Ajuntament de Palamós d’aquest dimarts. El PSC i la CUP, per la seva banda, van optar per l’abstenció.
Amb la nova normalitat adaptada a causa de la pandèmia i la consegüent crisi, els Ajuntaments han de realitzar una major inversió econòmica i financera en diversos àmbits per tal de donar una resposta efectiva a les necessitats actuals.
Per aquest motiu, la moció presentada pel partit d’Esquerra a Palamós, insta a l’Estat espanyol a poder disposar del superàvit de l’any 2019, així com dels romanents acumulats. A la vegada reclamen que es flexibilitzi la llei d’estabilitat pressupostaria i la llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, coneguda com a LARSAL. Les dues normes van ser aprovades l’any 2012 i 2013 en el marc de les mesures d’austeritat imposades a escala europea per l’anterior crisi econòmica.
De fet, la demanda de flexibilització no ha agradat a la CUP. El partit anticapitalista exigeix més duresa davant aquestes dues lleis i és per aquest motiu, que en demana la seva derogació. Durant les votacions el grup municipal ha optat per l’abstenció.
Els que també s’han abstingut a la moció han estat els socialistes. Critiquen l’actitud dels altres grups parlamentaris, ja que segons ells qualsevol proposa que vingui del govern central serà rebutjada.
La resta de formacions polítiques, C’s i JxCat, han optat pel vot a favor. Altres al·legacions que han sonat en aquesta moció del ple, han estat el reclam de crear un fons de cooperació extraordinària, dotat de 150 milions d’euros, per tal de reactivar l’economia local. També s’ha demanat que s’habiliti una línia de compensació econòmica, ja que, segons puntua la moció, els Ajuntaments han hagut de realitzar serveis impropis derivats de la pandèmia.
Comentaris (0)