Han tancat un 43% de les granges de les comarques gironines en els últims anys. Segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a principis del 2012 hi havia 357 explotacions a la demarcació, en comparació de les 203 actuals. Al Baix Empordà, en concert, en 'sobreviuen' 25.
Durant l'última dècada, les grans superfícies han venut la llet per sota dels costos de producció. L'afegit de la inflació i les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna, tals com l'augment del preu dels cereals, han tensat encara més la situació del sector primari.
Hem reaccionat tard en el preu de la llet. De fet, venim d'uns mesos molt magres, perquè produíem per sota dels preus de costos. - Jordi Riembau, ramader i president de Llet Nostra
La corda s'ha tibat tant, que algunes explotacions han hagut de tancar. Per això, el mercat recentment s'ha vist obligat a emetre una treva. De fet, els productors han passat de cobrar uns 35 cèntims el litre de llet, a aquest novembre, rebre aproximadament uns 60 cèntims.
Feia 20 anys que cobràvem al voltant de 32 o 35 cèntims i ara, en són 60. Tot i això, creiem que és una cosa puntual i no sabem si es podrà mantenir. - Jordi Riembau, ramader i president de Llet Nostra
L'experiència d'una cooperativa
Llet Nostra, present a les comarques de l'Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany, La Selva, el Vallès i la Noguera, està conformada per dues grans cooperatives com són Ramaders del Baix Empordà i Cadí.
El fruit d'aquesta agrupació permet marcar uns preus propis de comercialització, sovint, lleugerament per sobre dels estipulats en el mercat. Això sí, la corporació assegura que no poden distar massa de la competència, perquè si no caurien les seves vendes.
Altrament, la cooperativa està immersa en un projecte de caràcter sostenible amb l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Entre les propostes, estudien instal·lar plaques fotovoltaiques o canviar l'alimentació de les vaques.
Serem la primera cooperativa que treballa en temes de sostenibilitat a les granges. La voluntat és emetre menys gasos i estar en consonància amb la resta de la societat. - Jordi Riembau, ramader i president de Llet Nostra
Pel que fa a la manca de personal al sector primari, Llet Nostra iniciarà al mes de gener un conjunt d'accions formatives. En volen extreure una borsa de treball, perquè els professionals coneguin les explotacions i les tasques que s'hi realitzen.
Comentaris (0)