Amb la col·laboració de Caixabank, l'Hospital de Palamós ha iniciat un projecte a través d'un assistent virtual que es comunica via telefònica amb els pacients que pateixen de malaltia respiratòria crònica amb l'objectiu de detectar un empitjorament de manera precoç i que l'equip mèdic intervingui abans d'acabar amb un ingrés a l'hospital.
L'Hospital de Palamós comença un projecte de seguiment a pacients amb malaltia respiratòria crònica en el seu domicili a través d'un assistent virtual de veu amb intel·ligència artificial.
De fet, aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a una aportació econòmica de 10.000 euros de CaixaBank, de la Fundació "La Caixa", que ha mostrat el seu suport a la Fundació Hospital de Palamós per a l'adquisició d'aquest assistent virtual, el qual pot ajudar a aquest tipus de pacient crònic, que sovint pateix descompensacions i aguditzacions de la seva malaltia.
Es tracta, doncs, d'una solució dissenyada per l'empresa tecnològica Tucuvi, que ha creat un assistent virtual clínic que permet establir una conversa telefònica amb el pacient des del seu domicili i fer el seguiment del seu estat de salut.
Així, aquest dispositiu anomenat "Lola", estableix una conversa amb la persona contactada, que respon a unes preguntes prèvies de protocol mèdic. A continuació, mitjançant un algoritme, l'assistent analitza les respostes i envia la informació que considera més urgent a l'equip clínic, el qual decidirà si aquest pacient necessita una actuació assistencial precoç.
Dels 2.000 pacients diagnosticats de malaltia respiratòria crònica al Baix Empordà, l'any passat el 40% van acudir a urgències i més d'un 10% van haver d'ingressar a l'hospital.
És per això que és important poder-ne realitzar un seguiment més intensiu a domicili, per detectar un empitjorament de manera precoç i intervenir abans d'acabar amb un ingrés a l'hospital.
De moment, el projecte farà aquest seguiment a 150 pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica, i passat mig any, s'analitzaran els resultats per tal de continuar o ampliar la seva utilització a altres malalties.
Comentaris (0)