El programa "Sigues tu en família" arriba al Punt d'Igualtat de Santa Cristina d'Aro

El programa sobre criança positiva i comunicació no violenta, "Sigues tu en família" arriba al Punt d'Igualtat de Santa Cristina d'Aro a través de tallers vivencials que ensenyen a ajudar els petits a gestionar els sentiments i les emocions, fomentar la col·laboració familiar, buscar alternatives al càstig, estimular l'autonomia, l'elogi i l'autoestima i com desfer-se de les etiquetes.

Tot i que sempre volem educar bé als nostres infants, de vegades no sabem com gestionar els conflictes que sorgeixen, ens notem cansats, que la paciència s'acaba i acabem cridant. És aleshores quan estirem els recursos de la motxilla, de com ens han criat, i l'automàtic dels mètodes del passat, s'encén.

Des del Punt d'Igualtat de Santa Cristina d'Aro es participa en el «Sigues tu en família», un programa sobre criança positiva i comunicació no violenta. El taller vivencial «Com parlar als infants» té per objectiu mostrar les estratègies que les mares i pares utilitzen dia a dia i que no afavoreixen la connexió i la confiança amb els seus petits: amenaces, xantatges, voler solucionar o fer les coses per ells i donar consells o qüestionar-los, per exemple. Durant aquestes  sessions, les famílies poden venir amb els nens i nenes de P3 a 6è de primària, on l'espai té preparada una activitat lúdica per als infants en paral·lel a les sessions de les persones adultes.

Es tracta d'un programa que es basa en el llibre «Com parlar als infants perquè escoltin i com escoltar perquè parlin», de l'Adele Faber i l'Elaine Mazlish, i està format de 4 a 6 sessions, on s'aprenen dinàmiques que ajuden a posar-se a la pell del menut, adquirir eines per començar a relacionar-s'hi d'una altra manera i finalment posar-les en pràctica. És a dir, establir vincles afectius sans.

A través d'un quadern de treball amb resums i exercicis pràctics, cada setmana s'aborda una temàtica diferent, entre les quals hi ha com ajudar els petits a gestionar els sentiments i les emocions, fomentar la col·laboració familiar, buscar alternatives al càstig, estimular l'autonomia, l'elogi i l'autoestima i com desfer-se de les etiquetes. Durant les sessions també s'ensenya a les persones adultes a no viure amb la culpa, que no passa res si no te'n surts a la primera, ja que la criança dona moltes oportunitats.

A banda de ser un espai on compartir amb altres persones la vivència de la criança, al final del taller, les famílies adquireixen més de 30 estratègies comunicatives que poden aplicar amb els infants, començant per resoldre els conflictes des de la calma, aclarint malentesos i connectant amb els sentiments i necessitats de tot el nucli familiar.

De fet, enfortir el vincle i la comunicació amb els més petits, també suposa un mètode de prevenció per a futures problemàtiques, com l'assetjament escolar, relacions afectives i sexualitat o l'ús del de pantalles, ja que si prèviament s'han sentit vistos i escoltats, hi ha més possibilitats que els fills confiïn i trobin un refugi en els progenitors.

El taller, coordinat i gestionat a càrrec de Dipsalut, és el segon any que es fa i ja compte amb 10 grups al Baix Empordà. Les sessions duren dues hores i es poden fer de forma presencial a través del centre educatiu de l'infant o de l'Ajuntament del teu municipi, inclús de forma telemàtica si et resulta una millor opció. En el cas de Santa Cristina, s'ha organitzat  des del Punt d'Igualtat de l'Ajuntament i poden participar famílies que tenen infants d'entre 0 i 12 anys.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat