El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí acull la tercera edició de la jornada "Les tècniques tradicionals en la construcció de l'arquitectura contemporània", promoguda per l'Associació GRETA i la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, amb la voluntat d'incidir en la consciència i la sensibilització sobre les tècniques tradicionals en la construcció.
Torna la tercera edició de la jornada "Les tècniques tradicionals en la construcció de l'arquitectura contemporània", que se centra en la figura de l'artesà en l'arquitectura actual.
Sovint les tècniques tradicionals van lligades a la capacitació de l'artesà executor. A diferència de l'estructura laboral fins ara vigent, l'artesà està capacitat per compartir autoria i responsabilitat amb els tècnics responsables. Tot i que l'encaix dels artesans en obres actuals és complexa, existeix una demanda creixent.
Per aquest motiu, enguany la jornada està dedicada a la figura de l'artesà com a peça clau en l'actualització de coneixements ancestrals en l'arquitectura. Qualsevol arquitecte s'ha de sentir interpel·lat, en l'actual escenari de crisi climàtica, i els criteris sostenibles que formen una part crucial de la disciplina de l'arquitectura.
De les moltes estratègies, la de recuperar virtuts del coneixement tradicional s'ha posicionat com una alternativa creïble a la persistent sofisticació tecnològica. De fet, els materials preindustrials s'han rebatejat com a materials descarbonitzats, ja que representen el màxim paradigma de baixes emissions.
Promoguda per l'Associació GRETA i la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, aquesta iniciativa es va estrenar l'any 2019 amb el focus posat en l'ús dels materials preindustrials en projectes contemporanis, en la qual van assistir més de 80 professionals del món de l'arquitectura i la construcció.
Comentaris (0)