Acció Climàtica comunica el tancament de la pedrera d'Ullà

Ullà

Data: 04/10/2023

El Departament d'Acció Climàtica farà tancar la pedrera d'Ullà i, per tant, s'acabarà l'activitat minera en aquest espai. També demanarà a la promotora que refaci el pla de restauració. A la zona, que part es troba al Parc Natural del Montgrí, hi viuen dues espècies en perill d'extinció.

La Pedrera d'Ullà part de la qual es troba dins de la superfície del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, no podrà seguir l'activitat. Una clausura que entitats ecologistes de la zona ja fa mesos que reivindicaven.

La Generalitat ha comprovat que es trobava inactiva des de l'any 2013, tot i que la promotora va intentar reprendre l'activitat aquest estiu. Al juny Acció Climàtica va fer una inspecció i van veure com s'estaven fent treballs de desbrossada, neteja i moviment de terres.

D'aquesta manera, la Generalitat va exigir la paralització. La normativa estableix que una concessió es pot extingir quan fa dos anys que no hi ha activitat. Per això, la Generalitat ha comunicat a les empreses titular i arrendatària de l'activitat extractiva del Mas Blanc l'extinció de la concessió minera. L'activitat de la pedrera, que va començar l'any 1977, és prèvia a la declaració del parc natural, que és del 2010 i durant el llarg dels anys hi ha hagut molts canvis en la titularitat de l'explotació.

 

És una activitat que fa molts anys que està ubicada en aquest espai, però és veritat que és adjacent al parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i d'entrada ja fa pensar que les activitats són una mica incompatibles. Feia molt de temps que l'activitat estava inactiva. Aquesta és el principal motiu que haig perdut la concessió.

Aquest estiu passat l'empresa concessionària tenia la intenció de reactivar aquesta extracció d'àrids i per aquest motiu va començar a fer una neteja d'esbrossada i això va ser el detonant que ens va posar en avis que aquí començava haver-hi moviment.

Per això, des del parc natural es va demanar un informe exhaustiu de les conseqüències que aquí hi hagués moviment i va quedar de manifest que era absolutament incompatible que hi hagués aquesta activitat"- Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Segons la Generalitat és incompatible que hi hagi aquesta activitat al costat del parc natural, ja que genera un impacte sobre la flora i la fauna. De fet, hi viuen dues espècies en perill d'extinció, l'àliga cuabarrada i el turó.

La idea és tancar definitivament l'explotació de l'espai i restaurar-lo. En aquest sentit, l'empresa haurà d'adequar el pla de restauració paisatgístic a l'estat de conservació actual de l'espai.
 

L'entitat promotora ha de presentar un projecte de restauració que permeti la conservació de la biodiversitat i que s'adeqüi als estàndards de qualitat paisatgística" - Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural

Des dels ajuntaments d'Ullà i Torroella de Montgrí han celebrat la decisió. A més, el consistori d'Ullà s'ha compromès a regular l'activitat de matxuca de pedres que l'empresa té autoritzada a través d'una llicència municipal.
Fa mesos que entitats ecologistes exigien el tancament de la pedrera, fins i tot es va crear una corranda que recuperava tot el cas de la pedrera d'Ullà des dels seus inicis fins a l'actualitat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient