La Duna Continental té un problema de regeneració i un projecte europeu vol revertir-ho

El projecte europeu 'ForManRisk' treballa per millorar les tècniques de gestió forestal en els boscos que presenten problemes de regeneració vinculats al canvi climàtic. Una situació endèmica en molts punts del sud-oest d'Europa, que també afecta el nostre país. De fet, aquest dimecres el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya ha programat una visita, amb socis internacionals del projecte, a la Duna Continental de Torroella de Montgrí.

Gran part de l'arbrat de la Duna Continental de Torroella de Montgrí és centenari. Els professionals vaticinen que "el bosc està arribant a la seva maduresa" i el context del canvi climàtic no ajuda a la seva regeneració. És per això, que el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya està realitzant una prova pilot a l'indret per preservar-ne la vegetació i alhora millorar la gestió. A ulls del visitant, les zones que han patit una major mortalitat, ara, estan subjectes a una replantació amb espècies més resistents a la sequera.
 

Amb el context de canvi climàtic la regeneració de la Duna Continental no està assegurada. De fet, l'augment de les temperatures i els desens de les precipitacions fa que moltes plantes morin durant els primers anys. Un dels nostres objectius és fer replantacions en períodes successius, perquè l'any que climatològicament sigui favorable aquestes puguin sobreviure - Mar Pallarés, enginyera forestal al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya

Les característiques geològiques de la zona tampoc ajuden a revertir la situació. El terreny està conformat per un gran dipòsit de sorra, que es va acumular al Massís del Montgrí per l'efecte de la Tramuntana, i fou a principis del segle 20, quan es va optar per la seva reforestació. En aquest sentit, el sòl presenta una fàcil erosió i la capacitat de retenció d'aigua és molt baixa. 
 

A principis del segle XX, el gran dipòsit de sorra va afectar les comunicacions entre Torroella i l'Estartit, i va arribar a envair vinyes i cases. És aquí quan la població va demanar solucions i es va optar per reforestar la zona. Això ha creat un bosc singular, el qual està format per arbres vells i un sòl de sorra, que amb l'actual situació de sequera fa patir molt a la vegetació. - David Meya, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat

Socis internacionals del projecte 'ForManRisk' han visitat aquest dimecres la Duna Continental. Una trobada, que segons els seus impulsors, ha servit per compartir experiencies similars, succeides en diferents punts del sud d'Europa, a més, d'analitzar els treballs implementats en el municipi baix-empordanès. 

La prevenció d'incendis ha estat un altre dels temes recurents de la jornada i, en aquest cas concret, s'han anunciat futures actuacions al Montgrí en el tram cremat durant l'estiu de l'any passat. 
 

Juntament amb el Parc Natural, vam decidir esperar un any abans d'emprendre actuacions en el sector afectat per l'incendi. Ara, hem analitzat el terreny i en les setmanes vinents es tallaran alguns dels arbres cremats, no tots, ja que algunes zones s'optarà per l'evolució natural. En aquests trams, on treballarem, posteriorment es farà una replantació. - David Meya, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat

Així doncs, els responsables del projecte demanen comprensió a la ciutadania, ja que en els pròxims mesos els treballs podrien derivar en restriccions puntuals d'accés en alguna de les vies de la duna. Els excursionistes, que surtin dels camins senyalitzats, també els alerten davant la possible caiguda d'arbres. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient