Intervé: Josep Mir, pessebrista
Des de la carena del Montgrí Jordi Muixach condueix un ramat de xais amb el Castell omnipresent dominant tot el paisatge. En una santa i plàcida nit, els pastorets han sentit l'al·leluia que els Àngels cantant en el món han estat escampant que el Messies és nat.
Quan s'acosta Nadal Josep Mir reinterpreta el tradicional pessebre de Betlem a territoris més nostrats amb picades d'ullet al territori gironí. Des del Montgrí a una Fageda de'n Jordà sense 'domingueros' però ben tardorenca, passant pel Santuari del Collell, el pont de Besalú o un fumejant Estany on el Mo Monstre de Banyoles no hi ha tret el nas.
En aquest territori les figures del pessebre hi estan ben representades. La dona que renta, la vella que fila i el brau caçador que sempre vigila. La noia que porta la gerra i el pa o aquell pescador que al riu va a pescar.
El Pessebre homenatja Dolors Bassa
Els tres Reis de l'Orient que porten coses a tota la gent segueixen un estel però es troben una Dolors Bassa que els recorda els recorda que hi ha preses i presos polítics i que segurament algú al Tribunal Suprem que no mereix cap regal sinó més aviat carbó.
I parlant de carbó, un dels clàssics del Pessebre de'n Josep Mir és l'Infern, que ben amagat amenaça la pau de la Vila del Montgrí.
Per fer aquest pessebre el pagès empordanès ha treballat un munt d'hores durant el darrer mes i ha utilitzat diversos materials, alguns elaborats amb una impressora 3D.
Un pessebre amb efectes especials
Efectes especials com fum, la nit i el dia, aigua i il·limunació són part de l'atractiu d'un pessebre que té juguesques amagades com descobrir els racons més amagats on hi ha éssers mitòlogics com una cabra-ocell o bé l'escatològic i caganer.
ç
Comentaris (0)