Intervé: David Gràcia, Metges de Catalunya
Les successives retallades que hi ha hagut des del 2010 han aprimat tant la sanitat que els professionals no poden garantir un servei públic de qualitat. Sota aquesta idea el personal mèdic, d'infermeria i serveis administratius de l'atenció primària pública i concertada han estat cridats a una vaga d'una setmana que ha provocat alguna alteració en el funcionament normal dels centres.
La vaga arriba després que hagin fracassat les negociacions entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats i amb la sensació d'aquests darrers que fa molt temps que no s'escolten les seves demandes.
Manca de personal i infrafinançament
El Sindicat Metges de Catalunya veu manca de personal i infrafinançament en l'atenció primària. El que provoca unes llistes d'espera per fer proves mèdiques que consideren excessives i uns salaris a la cua de l'Estat Espanyol que fan difícil retenir personal i talent format dins el sistema sanitari català. Afirmen que l'atenció primària rep el 17% dels pressupost en santitat quan hauria de rebre el 25% i denuncien que no es cobreixen baixes ni jubilacions com s'hauria de fer. Tot plegat fa que la pressió sobre els professionals de la salut sigui cada cop més gran i que aquests admetin obertament que amb els recursos dels que disposen avui no poden garantir una atenció adequada.
Els sindicats han xifrat el seguiment de la vaga en un 40% a nivell nacional mentre que en el cas específic del SSIBE ha tingut poca incidència en el personal administratiu i desigual en els metges. El SSIBE ha informat que la vaga ha tingut un seguiment del 16%, 24% en el cas específic del personal mèdic.
Serveis mínims del 25%
El Departament de Salut de la Generalitat recomana trucar abans al centre sanitari per saber quines visites es mantenen programades o acudir al CAP per canviar la visita.
Les urgències estan garantides al 100% com també trasllats i proves urgents. La resta de serveis tenen uns serveis mínims d'entre el 25 i el 35%.
Comentaris (0)