Intervé: Jaume Fontdevila, Conseller Comarcal Baix Empordà
Les 6 AMPAs del Baix Empordà que gestionaven el servei de menjador escolar a les seves escoles deixaran de fer-ho el curs vinent. El Consell Comarcal, a través de les instruccions del Departament d'Ensenyament, esgrimeix arguments jurídics per prendre aquesta decisió.
La competència de menjador escolar està transferida als Consells Comarcals. Al Baix Empordà 30 serveis són gestionats per l'ens supramunicipal, que ho transfereix a empreses; i 7 per les AMPAs via conveni, i després decideixen quina empresa fa el servei. Només un cas, el Guillem de Montgrí de Torroella, el servei és ofert directament per l'AMPA.
Dues lleis dificulten la gestió de les AMPA
El Departament d'Ensenyament considera que aquests convenis no s'adequan ni a la llei de Règim Jurídic del Sector Públic aprovada el 2015 ni a la llei de Contractes del Sector Públic aprovada aquest 2018. El Consell creu que per la tipologia de servei que és un menjador escolar, aquest ha de ser objecte de licitació, i la licitació d'un servei públic només la pot fer un ens públic i no pas una AMPA, que és una associació privada.
A l'hora de licitar el servei de menjador escolar el Baix Empordà està dividit en dues subcomarques. Una que abraça el que seria l'Empordanet i el Baix Ter i una altra que abraça la Vall d'Aro i Calonge-Palamós. Es fa així perquè la llei indica que els lots han de ser el màxim de petits possibles però també sostenibles.
Els menjadors escolars que fins ara no estaven gestionats per les AMPAs van veure licitat el servei el 2016 per un període de dos anys amb possibilitat de prorrogar-lo dos més. Com que ja es preveien els problemes legals, es va incloure una clàusula per incloure més serveis de menjador. Per tant, les set escoles amb menjadors gestionats per l'AMPA entraran en aquesta licitació sense necessitat d'un concurs públic fins d'aquí a dos anys, quan caduca la pròrroga.
Una escletxa legal
L'AMPA més crítica en perdre el servei, la del Guillem de Montgrí, tindria una petita escletxa per seguir mantenint el servei a mans de les mateixes persones. Caldria que l'Ajuntament de Torroella fes un conveni amb el consell Comarcal i assumís directament aquest servei agafant la mateixa gent que el portava fins ara. Una opció, això sí, remota i amb poquíssim temps per poder-se materialitzar.
Comentaris (0)