La JEC ho deixa clar. Es poden buscar les formules imaginatives que es vulguin però cal jurar o prometre de forma explícita la Constitució Espanyola.
La Junta Electoral Central ha emès una resolució en la que recorda als futurs regidors i regidores que la ciutadania i els poders públics estàn subjectes a la Constitució i la resta de l'ordenament jurídic i per tant només considerarà vàlides aquelles formules que "expressament manifestin la voluntat incondicionada d'acagar la Constitució".
Dues entitats espanyolistes censuren la formula de l'AMI
L'organisme administratiu electoral s'ha pronunciat arran d'una pregunta de les entitats espanyolistes Impulso Ciudadano i Aixeca't-Levántate, que van qüestionar la fòrmula que proposa l'Associació de Municipis per la Independència.
L'entitat independentista demana que al text de presa de possessió s'hi incorporin referències a la República Catalana i que s'expliciti el compromís amb una Catalunya políticament lliure, socialment justa, territorialment equilibrada i econòmicament pròspera.
L'AMI recorda que aquestes formules no substitueixen el prometre o acatar, encara que sigui per imperatiu legal, l'ordenament jurídic del Règim del 78 però en cap cas són il·legals i en el marc de la campanya #RegidorPerLaRepública oferiran assessorament legal als edils que ho requereixin.
Els partits independentistes favorables a formules imaginatives
Aquesta és la formula preferida pels partits independentistes. Consultades per TV Costa Brava fonts d'ERC asseguren que no donaran cap instrucció genèrica als seus futurs càrrecs electes sinó que cada persona trobarà la millor manera de jurar o prometre el càrrec amb la formula que es sentin més còmodes.
Sobre la resolució de la JEC el Portaveu Nacional del partit, el palafrugellenc Sergi Sabrià, va explicar després de reunir-se aquest dimarts amb el President Quim Torra, que les amenaces no condicionaran les formules que els càrrecs electes utilitzaran.
Junts per Catalunya també es mostra favorable a la formula de l'AMi tot i que el president comarcal del PDeCAT, Carles Salgas, ha explicat a TV Costa Brava que cada regidor o regidora decidirà la formula que cregui més convenient.
Des de la CUP, la idiosincràcia pròpia del partit amb assemblees locals plenament sobiranes, fa que cada nucli decideixi quin serà el seu posicionament. Tot i això fonts de la formació han indicat a TV Costa Brava que ho parlaran en assemblea i amb la informació rebuda per part de les respectives secretaries dels ajuntaments decidiran.
Una controvèrsia històrica
La formula de jura dels càrrecs electes ha generat històricament una forta controvèrsia política i jurídica a l'Estat Espanyol i en diferents àmbits estatal, autonòmic o local han estat habituals formules per matisar o negar l'acatament imperatiu de la Constitució.
La llei electoral afirma que en el moment de prendre possessió els candidats i candidates han de jurar o prometre acatament a la Constitució, però el Tribunal Constitucional va fallar el 1990 a favor de formules no estrictes de fer aquest acatament. El famós "per imperatiu legal". Ho va fer arran d'una baralla política i jurídica entre el President del Congrés, el socialista Félix Pons i els diputats d'Herri Batasuna en la segona legislatura de Felipe González.
Comentaris (0)