26 de novembre de 2019, el govern de la Generalitat tira endavant el Decret Llei de mesures urgents per a l’emergència climàtica i impuls a les energies renovables. La norma suposa un pas endavant per realitzar un canvi en el model energètic, tot i això algunes empreses i fons d’inversió han pujat al carro de les renovables amb l’objectiu de treure’n el màxim profit econòmic sense mesurar l’impacte ambiental.
Amb l’aprovació del Decret Llei i fins avui dia, estan augmentant les sol·licituds per implantar parcs solars en terrenys agrícoles. Així, el món de la pagesia ha agafat les eines i s’ha posat en estat d’alerta per defensar els sòls rurals. Les zones més afectades són les Terres de l’Ebre, Catalunya Central i el Camp de Tarragona, encara que a la comarca del Baix Empordà ja s’han sentit de manera discreta algunes peticions d’instal·lació de plaques.
TERRENYS AGRÍCOLES EN EL PUNT DE MIRA
A la zona sud de Catalunya, algunes empreses i fons d’inversió han arribat a oferir prop de 1.300 euros per hectàrea, una xifra significativament alta si la comparem amb el que poden arribar a oferir pagesos i agricultors. De fet, algunes corporacions han posat el punt de mira en els sòls rústics, ja que són més econòmics que els terrenys industrials.
Així, des d’institucions polítiques comarcals es demana que les instal·lacions de les plaques es realitzin, per exemple a les teulades dels polígons amb l’objectiu de reduir-ne l’extensió i assegurar l’autoconsum.
QUÈ DIU EL DECRET LLEI 16/2019?
El capítol 4 del Decret Llei 16/2019 és el que tracta la regulació de les instal·lacions de l’energia solar fotovoltaica. Aquí, com a novetat, obre la porta a instal·lar els parcs en sòls no urbanitzables de caràcter agrícola o forestal. També escurça la tramitació de les sol·licituds respecte anteriors lleis. Amb el canvi de la bombolla del maó cap a la de les energies renovables, la Generalitat ha pres partit i ha remarcat que tots els projectes precisen una consulta prèvia sobre la viabilitat de l’emplaçament, així com una avaluació de l’impacte ambiental.
De moment, no es coneix l’abast de les sol·licituds d’instal·lacions de parcs solars en terrenys agrícoles a la nostra comarca. Tot i això, des de diversos ajuntaments i del Consell Comarcal ens confirmen que ja han arribat les primeres peticions informatives. En el punt de mira es troben els propietaris de terrenys situats en petites poblacions, els quals es debaten entre l’oportunitat d’incrementar els seus ingressos o amb la preservació del futur agrícola.
Comentaris (1)