Intervé: Joaquim Garrabou, científic
El corall vermell és un dels ecosistemes més fràgils de Catalunya i el 90% dels seus exemplars estan en situació de vulnerabilitat. Unes xifres que han alarmat a la comunitat científica, grups ecologistes i govern però que malgrat la seva cruesa no signifiquen una situació de no retorn.
Els Amics de les Illes Formigues van organitzar una conferència al Museu de la Pesca amb el científic Joaquim Garrabou que va contestar a la pregunta de què es pot fer per salvar-lo. Segons el seu testimoni expert calen mesures contundents i sobretot pacients, ja que és un ecosistema que es regenera molt lentament.
Per fer front a la situació la Generalitat va establir una moratòria de 10 anys en la pesca l'extracció del Corall Vermell a les aigües interiors de les quals té competències però l'Estat va concedir llicències a les aigües exteriors al límit de la moratòria sense extendre-la com era la pràctica habitual.
La pesca, sobretot la furtiva, no és l'únic problema del corall vermell. La comunitat científica també alerta que l'escalfament global amb episodis de calor extrema com la de fa pocs dies afecta greument l'ecosistema marí. La pressió humana sobre aquest amb les embarcacions recreatives i el submarinisme és un altre dels motius pels quals el corall vermell està en recessió.
Malgrat tot Joaquim Garrabou va voler posar un punt d'optimisme recordant que no tot està perdut però que caldran accions contundents i sobretot una mirada llarga amb molta paciència.
Comentaris (0)