Intervé: Nurdine Merone, treballador; Jordi Oliver, Gerent Trull Alenyà
L'emergència climàtica esta avançant la collita de l'oliva per fer oli. Si aquesta se situava habitualment als mesos de desembre o gener, avui ja hi ha camps on s'està fent la recol·lecta i trulls que comencen a elaborar aquest or líquid i daurat.
Des de l'arribada dels grecs de Focea a Empúries al segle VI AC aquesta activitat es repeteix a l'Empordà. És la producció d'oli amb les varietats Argudell, Corivell i Llei de Cadaqués com a autòctones i també Arbequina com a habitual. El pas dels segles ha mecanitzat i tecnologitzat l'ofici, però l'essència segueix essent la mateixa.
El Trull Alenyà de Corçà és un dels més de 800 productors que hi ha al Baix i l'Alt Empordà. Amb més de 200 anys d'història va canviar fa poc d'ubicació per ampliar unes instal·lacions a Corçà que havien quedat obsoletes a Torroella de Montgrí.
La pagesia recull les olives i les porta a uns forats des d'on unes cintes impulsen el fruit fins a unes màquines ventadores que li treuen el brancam i les fulles, es netegen, es pesen i se'n van fins a unes enormes moles de pedra que les aixafen.
A partir d'aquí l'oli s'envasa i ja es pot posar a la venda.
Com passa en el món del vi les empreses productores han diversificat el seu negoci i una branca important de pomoció són les cates i visites guiades.
A l'Alt i el Baix Empordà hi ha 2.000 hectàrees d'oliveres i l'oli de la regió és Denominació d'Origen Protegida.
Comentaris (0)